Latvijas preču eksports uz Eiropas Savienību - Mitrošenko, Aleksandra (Latvijas Universitāte, 2012)
Diplomdarba nosaukums ir „Latvijas preču eksports uz Eiropas Savienību”. Darba mērķis ir izpētīt preču eksportu Latvijā, tā rezultātā atklāt to ietekmējošos pozitīvos un negatīvos faktorus, kā arī izstrādāt priekšlikumus eksporta veicināšanai. Darbā tiek pētīti eksporta jautājumu teorētiskie aspekti, Latvijas eksporta dinamika, noskaidrotas Latvijas svarīgākās preču grupas un nozīmīgākie eksporta partneri ES; kā arī analizēta Latvijas tirdzniecības politika ES kontekstā un eksporta atbalsta iestāžu loma eksporta veicināšanā. Diplomdarbā tiek pētītas svarīgāko eksporta preču grupu problēmas, attīstības iespējas un to risinājumi. Darba gaitā autore pētīja literatūru un avotus, analizēja statistiskās un informatīvās datu bāzes un nozaru ekspertu viedokļus. Nobeigumā autore dod darba secinājumus par Latvijas preču eksportu uz ES valstīm un izstrādāja priekšlikumus Latvijas preču eksporta attīstībai un veicināšanai. Atslēgas vārdi: tirdzniecība, preču eksports, veicināšana, ES.

The topic of diploma work is “Latvian commodity exports to European Union”. The objective is to explore commodity exports in Latvia, consequently discover positive and negative factors, which influence it, as well as define suggestions for export promotion. The author focuses on theoretical aspects of export and analysis of Latvian export dynamics, main commodity groups for export and main export partners of Latvia have been given, as well as analysis the Latvian trade policy in context of EU and the role of export support organizations of export promotion. The author investigates the most important challenges in exports of commodity groups, opportunities for development and solutions. The author studied literature and sources of information and analyzed statistical data bases as well as industry expert’s opinions. At the end, the author presented conclusions about Latvian commodity exports to EU countries and defined recommendations for Latvian commodity exports development and promotion. Keywords: trade, commodity exports, promotion, EU.
Latvian commodity exports to European Union
Keywords: Ekonomika