Autostāvvietas pakalpojuma līgums - Kapeika, Sarmīte (Latvijas Universitāte, 2012)
Kopš 2009.gada ir aktuāls jautājums par maksas autostāvvietas pakalpojumu sniegšanu tiesisko regulējumu, jo komersanti pakalpojuma ietvaros sākuši pielietot automašīnām riteņu bloķēšanas iekārtas. Nepastāvot stabilai judikatūrai, kā arī citai praksei šajā jautājumā, maģistra darba ietvaros autores mērķis bija veikt pētījumu par pastāvošajām problēmām, slēdzot un izpildot autostāvvietas pakalpojumu līgumu, un sniegt ierosinājumus tiesiskās situācijas uzlabošanai. Darbā ir izdarīti secinājumi par ceļa zīmju, kas ir administratīvie akti, pielietošanu privāttiesisku attiecību nodibināšanai. Ir iztirzāti jautājumi par autostāvvietas pakalpojuma līguma būtību un tā klasificēšanu pēc kāda no Civillikumā iedalītajām līgumu grupām – īres līgums vai glabājuma līgums. Vienlaikus ir aplūkoti jautājumi par līdzējiem un pakalpojuma sniedzēja tiesībām izmantot aizturējuma tiesības. Atslēgvārdi: autostāvvieta, ceļazīme, patērētājs, pakalpojums, glabājums, aizturējums.

Sins 2009 there is actual issue about legislation regulating car parking paid services rendering, because service providers within the frameworks of service started to use vehicle clamping devices. In the absence of persistent jurisprudence and other practice on this issue, the aim of magister paper was to carry out the research on existing problems on concluding and fulfilling car parking services contract, and provide suggestions to improve legal situation. In magister paper are drawn conclusions about traffic signs, which are administrative acts, usage to establish private law relationships. There are considerations on car parking service contract nature and classification under some of contract group allocated in Civil law – rental or bailment agreement. At the same time author has looked at the questions about contracting parties and service providers rights to clamp vehicles. Keywords: car parking, traffic sign, consumer, service, bailment, clamping.
Parking services Contract
Keywords: Juridiskā zinātne