Radošās pašizpausmes sekmēšana vecākā pirmsskolas vecuma bērniem - Lignicka, Sindija (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma “Radošās pašizpausmes sekmēšana vecākā pirmsskolas vecuma bērniem”, Pētījuma objekts: vizuālā māksla pedagoģiskajā procesā pirmsskolā. Pētījuma priekšmets: vecākā pirmsskolas vecuma bērnu radošā pašizpausme vizuālajā mākslā Pētījuma mērķis: teorētiski un praktiski izzināt vecākā pirmsskolas vecuma bērnu radošās pašizpausmes sekmēšanas iespējas vizuālajā mākslā. Hipotēze: Vizuālā māksla -sekmē radošo pašizpausmi un attīsta radošumu, ja: 1.Organizē jēgpilnu vizuālās mākslas nodarbību. 2.Vizuālās mākslas nodarbībās piedāvās izvēlēties bērnam tīkamāko mākslas izteiksmes līdzekli un materiālus. Pētījuma uzdevumi: 1.Analizēt teorētiskās atziņas par pašizpausmi un mākslinieciski radošo darbību 2.Izzināt radošās pašizpausmes sekmēšanas iespējas un līdzekļus vizuālajā mākslā. 3.Veikt praktisko pētījumu radošas pašizpausmes sekmēšanā , attīstot radošumu ar dažādiem mākslas izteiksmes līdzekļiem 4.Apkopot un analizēt pētījumā iegūtos rezultātus Pētījuma metodes: Teorētiskā - pedagoģiskās un psiholoģiskās literatūras analīze; Empīriskās - pedagoģiskās darbības novērojums, bērnu radošās darbības analīze Pētījuma bāze: X pirmsskolas izglītības iestāde.

Bachelor's thesis topic "Promoting creative self-expression for older preschool children", Research object: visual art in the pedagogical process in preschool. Research subject: creative self-expression of older preschool children in visual arts The purpose of the research: to theoretically and practically explore the possibilities of promoting the creative self-expression of older preschool children in visual art. Hypothesis: Visual art promotes creative self-expression and develops creativity if: 1. Organize a meaningful visual art lesson. 2. In the visual arts lessons, the child will be offered to choose the means of artistic expression and materials he likes the most. Research tasks: 1. To analyze theoretical knowledge about self-expression and artistic creative activity 2. Learn the possibilities and means of promoting creative self-expression in visual art. 3. Carry out practical research in the promotion of creative self-expression by developing creativity with various means of artistic expression 4. Summarize and analyze the results obtained in the study Research methodology: Theoretical - pedagogical and psychological literature analysis; Observation of empirical - pedagogical activity, analysis of children's creative activity Research base: X. preschool educational institution.
Promoting creative self-expression in older preeschool children
Keywords: Izglītības zinātnes; Radošās; pašizpausmes; sekmēšana; pirmsskolā