Kontaktdermatītu raksturojums pacientiem ar psoriāzi - Brokāne, Gunita (Latvijas Universitāte, 2022)
Dermatoloģijas praksē ir svarīgi noskaidrot iespējamos kontaktalergēnus, jo tas ļauj uzlabot pacienta dzīves kvalitāti. Metode, ar kuras palīdzību nosaka kontaktalergēnus, ir vienkārša, pieejama un pacientam nesāpīga. Pacientiem, kuriem ir diagnosticēta psoriāze, ir īpaši ieteicams veikt šādu testu, jo ādas barjerfunkcija ir jau traucēta un tas var palīdzēt izvairīties no lielākiem ādas bojājumiem, kas pasliktinātu dzīves kvalitāti. Par darba mērķis tika izvirzīts, izmantojot aplikācijas testus, noskaidrot biežākos kontaktalergēnus pacientiem ar un bez diagnozes psoriasis vulgaris un vai ir atšķirība starp kontaktalergēniem abās pacientu grupās. Šai nolūkā tika veikts anonimizēts, retrospektīvs pētījums estētiskās dermatoloģijas klīnikā. Pētījuma veikšanai tika izmantoti ādas aplikācijas testi (Patch testi) ar Eiropas Standarta sērijas alergēniem un IQ Ultra aplikācijas plāksteru virsma. Pētījums parādīja, ka biežākie kontaktalergēni pacientiem bez un ar diagnozi psoriasis vulgaris bija līdzīgi, - niķelis, hroms, kobalts, smaržvielu maisījums II un metildibromoglutaronitrils. Darba izvirzītā hipotēze, ka pacientiem ar apstiprinātu diagnozi psoriasis vulgaris biežāk veidojas kontaktdermatīti neapstiprinājās.

In dermatology practice, it is important to identify potential contact allergens as this will improve the patient's quality of life. The method for detecting contact allergens in a patient is simple, accessible and painless. This test is especially recommended for patients diagnosed with psoriasis, as the skin barrier is already damaged and early diagnosis of contact dermatitis can help prevent major skin lesions that could impair quality of life. The aim of the study was to determine the most common contact allergens in patients with and without a diagnosis of psoriasis vulgaris and to find out whether there is a difference between contact allergens in both groups. For this purpose, an anonymised retrospective study was performed at the Aesthetic Dermatology Clinic. Skin application tests (Plate tests) with European Standard series allergens and the surface of IQ Ultra application patches were used for the study. The study showed that the most common contact allergens did not differ between patients without a diagnosis of psoriasis vulgaris and those with confirmed psoriasis: nickel, chromium, cobalt, fragrance mixture II and methyldibromoglutaronitrile. The hypothesis that patients with a confirmed diagnosis of psoriasis vulgaris are more likely to develop contact dermatitis has not been confirmed.
The incidence of allergic contact dermatitis in patients with psoriasis
Keywords: Medicīna; Patch tests; Aplikācijas tests; Kontaktdermatīts; Psoriāze