Projekts Autotransporta pakalpojumu uzņēmuma SIA "AS Ripo" izveidošana - Skutele, Zenta (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darbs izstrādāts par tematu “Projekts autotransporta pakalpojuma uzņēmuma SIA ‘’AS RIPO’’ izveidošana”. Tas ietver aprakstu par uzņēmējdarbības uzsākšanu un jaunu autotransporta vienību iegādi uzņēmumam.. Maģistra darbs ietver 66 lapas, tajā ir 1 attēli un 25 tabulas, kas uzskatamāk parāda gaidāmos rezultātus un prognozes. Maģistra darbs sastāv no astoņām sadaļām: 1)Projekta ideja un aktualitāte Šajā sadaļā ir atspoguļota projekta ideja par kravas autotransporta uzņēmuma izveidošanu, kas nodarbosies ar konteineru pārvadājumiem. Projekta ideja -uzņēmums tiek veidots, lai gūtu peļņu, apmierinot augsto pieprasījumu pēc iekšzemes un starptautiskajiem autotransporta pakalpojumiem. Uzņēmuma galvenā prioritāte šajā laika posmā ir finanšu un tirgus mērķu sasniegšana, lai panāktu konkurētspējīga uzņēmuma veidošanu nodrošinot – nepārtrauktu uzņēmuma darbības pilnveidošanu un tā vērtības paaugstināšanu, radot un uzturot uzņēmuma reputāciju, sociālo atbildību, biznesa ētiku, uzņēmumu elastību uzņēmumu padziļināto izpēti ( due dilligence) , biznesa inteliģenci, pārmaiņu un stratēģisko vadīšanu. Projekta aktualitāte – Latvijas Republikas ģeogrāfiskais stāvoklis rada iespējas attīstīt transporta pakalpojumus, kas ir galvenā pakalpojumu nozare Latvijā. Transporta starptautiskie pārvadājumi, tranzīta plūsmas virzīšana cauri Latvijas teritorijai ir viena no valsts ekonomiskajām prioritātēm. Izvēloties projektu par uzņēmuma veidošanu tika izvērtēti arī Jēkabpils pilsētas domes projekti saistībā ar izmaiņām pilsētas kravu pārvadājumos. 2)Uzņēmums Šajā sadaļā dots skaidrojums par uzņēmuma juridisko formu, nosaukumu un atrašanās vietu, uzņēmuma īpašniekiem, pamatkapitālu un uzrādītas pamatlīdzekļu iegādes cenas. Tiek dibināta sabiedrība ar ierobežotu atbildību ‘’AS RIPO’’, kas darbosies uz Statūtu pamata. Sabiedrību plānots dibināt 2008.gada decembra sākumā. Šajā mēnesī tiks sākts arī kravu pārvadājumu pakalpojumu process, kā arī uzņēmums tiks reģistrēts kā PVN maksātājs. Sabiedrības komercdarbības veikšanai nepieciešamās telpas tiks nomātas. Sabiedrības pamatkapitāls ir LVL 60000 ( sešdesmit tūkstoši lati). Pamatkapitāls ir sadalīts kontā 100 daļās, vienas daļas nominālvērtība LVL 600. Pamatkapitāls tiks apmaksāts un nauda tiks iemaksāta uzņēmuma kontā bankā 2008.gada decembra sākumā. Sabiedrības dibinātāji divi- Mārtiņš Ozols ar 60% naudas līdzekļu ieguldījumu pamatkapitālā un Zenta Skutele ar 40% naudas līdzekļu ieguldījums pamatkapitālā. 2008.gada decembra mēnesī Sabiedrība plāno ņemt aizņēmumu uz 5 gadiem no AS ‘’Swedbank’’ LVL 100 000 (viens simts tūkstošu latu) apmērā, kas nepieciešams Sabiedrības divu jaunu kravas automašīnu SCANIA un divu vilcēja piekabju un pārējo pamatlīdzekļu iegādei. Kredīta dzēšana tiks veikta katru mēnesi pa augošām daļām (ar anuitātes maksājumu). Kredīta procentu likme 12% gadā. 3)Nozares izpēte Šajā sadaļa ir veikta nozares izpēte par pēdējiem pieciem gadiem, kā arī nozares attīstības perspektīvas. SIA ‘’AS RIPO’’ nodarbosies ar konteineru pārvadājumu pakalpojumiem kam ir savas priekšrocības. Pirmkārt nav nepieciešams pārkraut preci mainot transporta līdzekli, prece tiks vienu reizi iekrauta konteinerā pie nosūtītāja un izkrauta noliktavā. Pie efektīvas dažādu veidu transporta līdzekļu izmantošanas tiek sasniegta būtiska līdzekļu ekonomija. Konteineru pārvadājumiem ir augsts drošības līmenis, konteineru konstrukcija ir izturīga un hermētiska. Transports ir tautsaimniecības nozare, bez kuras nevar pastāvēt neviena cita ražotne, pat ne veikals, kuram ir jāpapildina preču klāsts un bez transporta tas praktiski nav izdarāms. Katram uzņēmumam, lai tas spētu ražot produkciju vai arī sniegt pakalpojumus, ir vajadzīgas izejvielas. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai tās vienmēr būtu pietiekamā daudzumā, kvalitātē un uzņēmumam viegli pieejamas. Šobrīd ikviena uzņēmuma mērķis ir nodrošināt vajadzīgās preces īstā laikā un vietā izmantojot ekonomiski efektīvāko risinājumu ar min

ANNOTATION The Master Degree diploma thesis is called “Project for establishing auto transport company SIA ‘’AS RIPO’’’. It includes description of business activities and new auto transportation units purchase for the company. The Maser Degree thesis consists of 66 pages, which also includes 1 illustrations and 25 tables, what demonstrate expected results and prognostication. The Master Degree consists of eight parts: 1)Project idea and actuality This part will give information about project idea of the foundation the truck company, what will be engaged in container transport. Project idea- Company is established for getting profit, to cope with the high demand of domestic and international auto transportation services. Main priority of the company in this time period is to reach the financial and market goals to gain competitive compose of the company- to improve uninterrupted operation of the company and to rise value of the company, creating and keeping reputation, social responsibility, business ethic, elasticity of the company, to extend companies research (due diligence), business intelligentsia, modification and strategically management. Project actuality- geographical situation of the Republic of Latvia create option to develop transport services, which is the major service industry in Latvia. The transport international transportation, transit flow guide through the territory of Latvia is one of the economical priorities of the country. Choosing the project of establishing the company was evaluated also Jēkabpils city council projects related with changes in city cargo transportation. 2)The Company This part will give information about the company’s legal form, name and location, owner, share capital and produced purchase price of the fixed assets. Is established limited liability company ‘’AS RIPO’’, which will hold a Statute base. The company is plant to be established in beginning of December 2008. In this months will be started also cargo transportation service process, as well as company will be register as a VAT payer. For the business of the company necessary premises will be rented. The companies share capital is LVL 60 000(sixty thousand lats). The share capital is divided in 100 shares, nominal value of one share LVL 600. Share capital will be paid and money will be deposit in bank account in the beginning of December 2008. The company establish two persons- Mārtiņš Ozols with 60% cash investment in share capital and Zenta Skutele with 40% cash investment in share capital. In December months 2008 the company plan to take a 5 year loan from AS’’Swednak’’ with amount LVL 100 000(hundred thousands lats), what is necessary for purchase two new trucks SCANIA, two towing car trailers and other fixed assets. Repayment of loan will be made in each month by rising parts (with annuity payments). Loan interest rate is 12 % per year. 3) Industry research This part will give information about industry research of last 5 years, also as a developmental perspective. SIA ‘’AS RIPO’’ will engage with container transportation services what have they own advantages. Firstly it’s not necessary to tranship the goods by changing transport; goods will be only once loaded in to the container at consigner place and discharged in warehouse. As a effective different kind of transportation use is reached relevant resources economy. Transportation of containers has high safety level; container construction is durable and hermetic. Transport is economical sector without who can’t exist no one other production, even not a store, whom is necessary replenish variety of goods and without transport it is practically impossible. Every company in order to produce or else provide services is necessary raw materials. For that reason it is very important to have them enough, qualitative and easy to access for the company. Nowadays for each company a goal is to meet the requirements in goods in short time and place u
Project of autotransportation service company LTD "AS Ripo" foundation
Keywords: Finanses un kredīts