Biomasas atkritumu hidrotermālās karbonizācijas apstākļi un iegūtās hidroogles īpašību izpēte - Arbidans, Lauris (Latvijas Universitāte, 2023)
Biomasas atkritumu hidrotermālās karbonizācijas apstākļi un iegūtās hidroogles īpašību izpēte. Arbidans, L., zinātniskais vadītājs Dr. habil. ķīm. Kļaviņš M. Bakalaura darbs, 50 lappuses, 19 attēli, 3 tabulas, 61 literatūras avots, 1 pielikums. Latviešu valodā. Bakalaura darba ietvaros izpētīts hidrotermālās karbonizācijas metodes praktiskais pielietojums biomasas atkritumu pārstrādē klimatneitralitātes kontekstā, aplūkots procesa darbības princips un veikta procesa optimizācija. Izpētītas biomasas atkritumu hidroogles CO2 saistīšanās īpašības, raksturotas hidroogļu funkcionālās grupas un to veidošanās. Veikta biomasas atkritumu hidroogļu ķīmiska aktivācija un raksturotas aktivēto ogļu virsmas un CO2 adsorbcijas īpašības. Izpētītā zinātniskā literatūra par hidrotermālo karbonizāciju.

Biomass waste hydrothermal carbonization conditions and properties of the obtained hydrochar. Arbidans L, scientific supervisor Dr. habil. Chem. Kļavinš M. Bachelor thesis, 50 pages, 19 figures, 3 tables, 61 literature references, 1 appendix. In Latvian. The practical application of the hydrothermal carbonisation method in biomass waste treatment in the context of climate neutrality is investigated, the working principle of the process is discussed and the process optimisation is carried out. The CO2 binding properties of biomass waste hydrochars are investigated, the functional groups of hydrochars and their formation are characterised. Chemical activation of biomass waste hydrochars is carried out and the surface and CO2 adsorption properties of the activated carbon are characterised. Scientific literature on hydrothermal carbonisation is studied.
Biomass waste hydrothermal carbonization conditions and properties of the obtained hydrochar
Keywords: Ķīmija; HTC; BIOMASAS ATKRITUMI; CO2; HIDROTERMĀLĀ KARBONIZĀCIJA; AKTIVĒTĀ OGLE