Demences pacientu aprūpe stacionāra etapā - Bumažkina, Elizabete (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma - Demences pacientu aprūpe stacionāra etapā. Tēmas aktualitāti pamato tas, ka pasaulē aptuveni 50 miljoniem cilvēku ir demences sindroms, un tiek lēsts, ka ap 2050. gadu šis skaitlis trīskāršosies (1). Latvijā 2020. gadā reģistrēti 4,732 cilvēki un 2021. gadā reģistrēti 4, 356 cilvēki ar demences saslimšanu (2), savukārt ASV saslimstība ar demenci pēdējos gados ir samazinājusies – kā norāda I. Everte „pētnieki uzskata, ka tas ir saistīts ar izglītības līmeņa pieaugumu, kas mazina demences attīstības risku” (1). Darba mērķis – izpētīt demences pacientu aprūpi stacionāra etapā. Pētniecības uzdevumi: 1.Raksturot Dorotejas Oremas (Dorothea Orem) pašaprūpes vajadzību teoriju. 2.Izpētīt un apkopot literatūras aspektus par demenci, to formām, izpausmēm un aprūpi pie demences. 3.Izstrādāt pētījuma instrumentu – slēgta tipa aptaujas anketu un veikt pētījumu, lai noskaidrotu māsu viedokli, kuras aprūpē ar demenci slimus pacientus, viedokli par pacientu aprūpi stacionāra etapā. 4.Apkopot pētījumā iegūtos datus un veikt diskusiju par iepriekšējiem pētījumiem, salīdzinājumā ar darbā iegūtajiem rezultātiem. 5.Izvirzīt priekšlikumus un secinājumus demences pacientu aprūpē stacionāra etapā. Izvirzītā hipotēze – stacionāra etapā demences pacientu aprūpe tiek orientēta uz medicīnisko aprūpi. Pētniecības metode – kvantitatīvs neeksperimentāls šķērsgriezuma salīdzinošs pētījums. Pētniecības instruments – bakalaura darba autores izstrādāta, slēgta tipa aptaujas anketa. Pētījuma rezultāti – Pacientu ar demenci aprūpe slimnīcas etapā galvenokārt, kā norāda psihiatrijas māsas, ir – ārstēšana un diagnostika (46 māsas – 46%), daudzprofila stacionāra māsas norāda, ka demences pacienta aprūpe slimnīcas etapā galvenokārt ir neatliekamās palīdzības sniegšana (41 māsa – 41%) un ārstēšana un diagnostika (40 māsas – 40%), kas nozīmē, ka stacionāra etapā demences pacientu aprūpe tiek orientēta uz medicīnisko aprūpi. Atslēgvārdi – demence, kognitīvās spējas, aprūpe, stacionārs, Oremas pašaprūpes vajadzību teorija.

Bachelor's thesis topic - Dementia patient care at the inpatient stage. The topicality of the bachelor's thesis is justified by the fact that around 50 million people in the world have dementia syndrome, and it is estimated that this number will triple around the year 2050 (1). 4,732 people with dementia were registered in Latvia in 2020 and 4,356 people were registered in 2021 (2), on the other hand, the incidence of dementia in the USA has decreased in recent years - as I. Everte points out, „researchers believe that this is related to the increase in the level of education, which reduces the risk of developing dementia” (1). The purpose of the bachelor thesis – to investigate the inpatient care of dementia patients. Research tasks: 1.To study and summarize aspects of literature on dementia, its forms, manifestations and dementia care. 2.Describing Dorothea Orem's theory of self-care needs. 3.Develop a research tool - a closed questionnaire and conduct a study to find out the opinion of nurses who care for patients with dementia, the opinion about patient care at the inpatient stage. 4.Summarize the data obtained in the study and conduct a discussion on previous studies, in comparison with the results obtained in the work. 5.To put forward proposals and conclusions in the care of dementia patients at the inpatient stage. Hypothesis – in the inpatient stage, the care of dementia patients is oriented towards medical care. Research method – quantitative non-experimental cross-sectional comparative study. The research instrument is a closed questionnaire developed by the author of the bachelor's thesis. Research results – according to psychiatric nurses, the care of patients with dementia in the hospital stage is mainly treatment and diagnosis (46 nurses - 46%), multi-profile inpatient nurses indicate that the care of dementia patients in the hospital stage is mainly the provision of emergency assistance (41 nurses - 41%) and treatment and diagnosis (40 nurses – 40%), which means that in the inpatient stage, the care of dementia patients is oriented towards medical care. Keywords – dementia, cognitive abilities, care, inpatient, Orem's theory of self-care needs.
Dementia patient care at the inpatient stage
Keywords: Medicīna; demence; kognitīvās spējas; aprūpe; stacionārs; Oremas pašaprūpes vajadzību teorija.