Bezrecepšu zāļu izvēle pacienta, farmaceita un ārsta skatījumā - Serebrjakova, Olga (Latvijas Universitāte, 2012)
Pašārstēšanās ir ērta un ekonomiski izdevīga veselības aprūpes sastāvdaļa. Pacienti pašārstēšanās nolūkos lieto bezrecepšu zāles. Taču nepareiza un neracionāla zāļu lietošana ir nopietns risks pacienta veselībai un dzīvībai. Farmaceitam ir galvenā loma pašārstēšanās kontrolē. Viņš veic farmaceitisko aprūpi, sniedzot farmakoterapeitiskās konsultācijas, informāciju par zālēm, lai nodrošinātu racionālu zāļu lietošanu. Pētījuma mērķis ir pētīt pašārstēšanās aktualitāti pacientu, farmaceitu un ģimenes ārstu vidū, noskaidrojot pašārstēšanās popularitātes galvenos iemeslus, kā arī farmaceitu lomu pašārstēšanās uzraudzības procesā. Pētījuma rezultātā tika konstatēts, ka viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc pacienti izvēlas pašārstēšanos, ir nevēlēšanās pavadīt laiku, gaidot rindās ārstniecības iestādēs (40%). Pašārstēšanās nolūkos pacienti vairāk lieto pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļus un pretsaaukstēšanās līdzekļus. Neskatoties uz to, ka farmaceiti ir vispieejamākais veselības aprūpes speciālisti, tikai 17% jautā pacientiem, kādam nolūkam ir domātas pacientu izvēlētās bezrecepšu zāles. Tas nozīmē, ka farmaceita loma pašārstēšanās uzraudzībā ir samērā pasīva. ATSLĒGVĀRDI: Pašārstēšanās, bezrecepšu zāles, farmaceiti, farmaceitiskā aprūpe

Self-medication is convenient and economically advantageous part of health care. Patients frequently use over-the-counter medicines when choose self-medication. However the misuse or irrational use of over-the-counter medicines may cause the serious risks for patient’s health. Pharmacists have a leading role in controlling patients` self-medication process. They provide pharmaceutical care offering pharmacotherapeutic consultations and information about medicines to ensure rational use of the medicines. The main aim of the study is to find out and to analyze the opinions of patients, pharmacists and physicians about self-medication, exploring its main goals and the role of the pharmacist in self- medication monitoring process. As the main reason for choosing self- medication was patients` unwillingness to spend their time waiting in lines for medical help (40%). For self- medication purposes patients often use painkillers, anti-inflammatory drugs and cough and cold medicine. In spite of the fact, that pharmacists are the most accessible health care specialists, only 17% ask patients for the reasons of purchasing over-the-counter drugs. This means, that pharmacist's role in self- medication controlling process is relatively passive. KEYWORDS: self- medication, over-the-counter drugs, pharmacists, pharmaceutical care
Choice of over-the-counter drugs by patient's, pharmacist's and doctor's perspective
Keywords: Farmācija