Jūrnieku romantisko attiecību kvalitāte saistībā ar priekšstatu par vecāku emocionālo siltumu un kontroli bērnībā - Zaslavska, Svetlana (Latvijas Universitāte, 2008)
Neskatoties uz to, ka Latvija ir piejūras valsts, kura ieņem ceturto vietu Eiropā pēc jūrnieku skaita, Latvijas psihologu uzmanība līdz šim brīdim nav tikusi pievērsta jūrnieka profesijas izpētei, kas ir sarežģīta gan fiziskā, gan arī psiholoģiskā ziņā. Līdz ar to, šis pētījums ir pirmais, kas iepazīstina ar Latvijas jūrnieku psiholoģiskām īpatnībām, tieši ar romantiskām attiecībām un kā tās atšķiras vai neatšķiras no citiem vīriešu attiecībām, kas strādā Latvijā. Tātad pirmais pētījuma jautājums ir, vai pastāv atšķirība starp romantisko attiecību kvalitāti, priekšstatu par vecāku emocionālā siltuma un pārmērīgas kontroles izradīšanu bērnībā jūrnieku grupai un kontrolgrupai. Savukārt, otrais pētījuma jautājums ir, vai pastāv saistība starp priekšstatu par vecāku izturēšanos bērnībā un romantisko attiecību kvalitāti jūrnieku grupai un kontrolgrupai. Lai saņemtu atbildes uz iepriekšminētiem jautājumiem, tika veikts pētījums, kurā piedalījās vīrieši vecumā no 22 līdz 40 gadiem. Visiem vīriešiem uz testēšanas brīdi bija romantiskas attiecības vismaz vienu gadu. Pirmā grupā piedalījās jūrnieki (n=50), kuri vismaz 4 mēnešus gadā pavada jūrā, kontrolgrupā (n=50) piedalījās vīrieši, kuri strādā Latvijā. Pētījumā tika izmantotas trīs metodes: TTLS (Triangular Theory of Love Scale) – Triangulāra mīlestības teorijas skala (Sternberg, 1998); ARI (Autonomy and Relatedness Inventory) –Autonomijas un Tuvības aptauja (Schaefer, Edgerton, 2000) un PBI (Parental Bonding Instrument) – vecāku attieksmes aptauja (Parker, Tupling & Brown, 1979). Pētījumā rezultātā tika secināts, ka pastāv atšķirība kaisles skalā un uzticības apakšskalā starp jūrnieku grupu un kontrolgrupu. Savukārt, nepastāv atšķirības starp priekšstatiem par vecāku izturēšanos bērnībā jūrnieku grupai un kontrolgrupai. Pastāv saistība starp priekšstatu par vecāku izturēšanos bērnība un vispārējo romantisko attiecību kvalitāti jūrnieku grupai, savukārt kontrolgrupai šī saistība netika konstatēta. Atslēgas vārdi: jūrnieks, romantisko attiecību kvalitāte, priekšstats par vecāku emocionālo siltumu un pārmērīgo kontroli

In spite of the facts, that Latvia is a coastal state and occupies the fourth place in the number of seafarers per capita in Europe, Latvian psychologists have not paid any attention to the representatives of this physically and psychologically difficult profession. That’s why this research is the first one, which will try to introduce with Latvian seafarer psychological peculiarities, directly with romantic relationship and how it differ or not differ from other men’ relationship, which work in Latvia. So the first question of the research is to find out if there is any difference between the romantic relationship quality, idea of emotional care and overprotection in the childhood by their parents in a group of seafarers and a control group. The second question of the research is to discover if the idea of emotional care and overprotection in men’s childhood by their parents and romantic relationship quality are connected in a group of seafarers and a control group. To find the answers to the questions above, men aged 22-40 were questioned. All of them had had romantic relationships for not less than a year. The first group consists of the seafarers who are out in the sea not less than four month in a year; the control group included men working in Latvia. Three questionnaires were used in the research: TTLS (Triangular Theory of Love Scale) - the triangular love theory scale (Sternberg, 1998); ARI (Autonomy and Relatedness Inventory) - the questionnaire of autonomy and relatedness (Schaefer, Edgerton, 2000) and PBI (Parental Bonding Instrument) the questionnaire of parental relationship (Parker, Tupling & Brown, 1979). The research has shown that there is a difference between the two groups in the scale of passion and the subscale of trust. There are not any difference between idea of emotional care and overprotection in the childhood by their parents in the seafarer’s group and control group. There is a correlation between the idea of the parental attitude of the seafarer in childhood and the general quality of romantic relationship The result in the control group has not displayed this connection between. Key words: seafarer, romantic relationship quality, parental emotional care and overprotection
Association between the Quality of Seafarers' Romantic Relationship and Their Conception of Parents' Care and Overprotection in Childhood
Keywords: Psiholoģija