Atmosfēras gaisa piesārņojuma pārrobežu pārneses raksturojums Latvijā 1999. – 2008. gads - Orlova, Veronika (Latvijas Universitāte, 2010)
Darbā izvērtēta atmosfēras gaisa piesārņojuma pārrobežu pārnese Latvijā laika periodā no 1999. līdz 2008. gadam. Pārrobežu pārnese Latvijā tiek novērota pamatojoties uz gaisa un nokrišņu novērojumiem, darbā tika izmantoti gaisa kvalitātes novērojumu dati no divām Latvijas EMEP stacijām (novērojumu stacija Rucava un Zosēni). Darba teorētiskajā daļā ir raksturota gaisa piesārņojuma problemātika, sēra un slāpekļa saturošās vielas, Latvijas kopējā emisiju dinamika, kā arī likumdošanas akti. Darba rezultātu daļā analizētas sezonālās un reģionālās atšķirības gaisu piesārņojošām vielām, vēja ietekme, kā arī veikta datu analīze pārrobežu pārneses kontekstā. Latvija ir pārrobežu piesārņojuma saņēmējvalsts. Kā galvenie pārrobežu piesārņojuma avoti ir Vācija, Polija, Lietuva, arī Baltkrievija, Ukraina, Krievija, no kurām importētie nosēdumi sastāda lielāko daļu no kopēja nosēdumu daudzuma Latvijas teritorijā. Atslēgas vārdi: pārrobežu pārnese, gaisa piesārņojums, emisija.

The Bachelor's Thesis examines transboundary pollution of the atmospheric air in Latvia between the years 1999 and 2008. Transboundary pollution observations in Latvia are based on air and rainfall monitoring. The air quality data, taken from the research of Latvia’s EMEP stations (observation stations in Rucava and Zoseni), were used in this work. The theoretical part of the work describes the issue of air pollution, substances containing sulfur and nitrogen, the overall dynamics of emissions in Latvia and legislative acts. The main outcome part of this work provides an analysis of seasonal and regional differences of air polluting substances, impact of wind and the analysis in the context of transboundary pollution. Latvia is a country that suffers from transboundary pollution. Germany, Poland, Lithuania, Belarus, Ukraine and Russia are the countries that produce a lot of transboundary pollution. Sludge imported from these countries makes the greatest proportion of the overall sludge amount in Latvia. Key words: transboundary pollution, air pollution, emission.
Transboundary air pollution in Latvia 1999 – 2008
Keywords: Ģeogrāfija