Datorleksikas attēlojums terminoloģiskajā un vispārīgajā vārdnīcā - Šaligins, Konstantīns (Latvijas Universitāte, 2019)
Darbs par leksikogrāfijas fiksācijas pētniecību speciālā un vispārīgajā vārdnīcā. Darba mērķis ir semantisko attiecību noteikšana starp divu sistēmu leksiskām vienībām, pamatojot tās ar ekstralingvistiskiem faktiem. Autors veic salīdzinošu analīzi par terminoloģiskajās un vispārīgajās vārdnīcās lietoto datorleksikas semantisko raksturojumu, atklājot vairākas semantiskās atšķirības. Īpaša uzmanība tiek vērsta iekšējās lingvistikas aizvietošanas procesiem. Autors analizē vārdus, tos sīkāk grupējot, un attēlo rezultātus, izmantojot salīdzinošas tabulas. Darbs iedalās divās daļās. Pirmajā daļā metodoloģiskā bāze tiek veidota, balstoties uz zināšanām par zinātnisko literatūru, otrajā - jēdzienu un vārdu semantiskā specifika, atklājot abu sistēmu leksisko vienību semantiskās atšķirības. Izpēte var raisīt interesi filoloģijas ekspertiem, kas nodarbojas ar datoru leksikas attīstību un ietekmes izpēti uz kopējo valodas stāvokli noteiktā laika periodā.

Lexicographic fixation research in General and Terminological Dictionaries. The goal of this work is to define semantic relationships between the lexical units of two systems, based on extralinguistic facts. The author performs a comparative analysis of the semantic characterization of Vocabulary of Computer Science used in Terminology and Explanatory Dictionaries, revealing several semantic differences. Particular attention is paid to the processes of substitution of internal linguistics. The author analyzes the words, sorting them in more detailed groups, and shows the results using comparative tables. The work is divided in two parts. In the first part, the methodology is based on knowledge of scientific literature, in the second - semantic specificity of concepts and words, revealing the semantic differences of lexical units of both systems. Research can be useful for philology experts dealing with the development of vocabulary of computer science, and impact studies on the overall situation of the language in particular period of time.
Representation of Vocabulary of Computer Science in Terminological and General Dicitionaries
Keywords: Valodniecība; лексикография; терминология; компьютерная лексика; актуальные процессы