Medību ieroču radītā trokšņa līmeņa novērtējums - Dakstiņa, Zanda (Latvijas Universitāte, 2022)
Medību ieroču radītais troksnis ir pārāk augsts, kura rezultātā var raksties dažādas veselības problēmas, kuras galvenokārt saistītas ar dzirdes bojājumiem, miega traucējumiem, aizkaitināmību, sirds un asinsvadu slimībām. Bakalaura darbā “Medību ieroču radītā trokšņa līmeņa novērtējums” raksturots trokšņa piesārņojums, tā specifika, izplatību ietekmējošie faktori un novērtēšanas iespējas. Praktiskā daļā analizēts specifisks trokšņa piesārņojums – troksnis, kurš rodas ieroču lietošanas laikā medībās, novērtējot ne tikai kopējo trokšņa līmeni, bet arī frekvencionālo sadalījumu. Analīzē izmantotie dati tika iegūti 2021.un 2022. gadā, tiešajos mērījumos un audioierakstu formā. Veikti mērījumi gludstobra, vītņstobra ieročiem šautuvē “Rubeņi”, kas atrodas Talsu novadā, Mērsraga pagastā novadā.

The noise of hunting weapons is too high, which can lead to various health problems. Which are primarily associated with hearing damage, sleep disorder, irritability, cardiovascular diseases. Bachelor’s thesis “Assessment of noise levels from hunting weapons” describes noise pollution, characteristics the factors affecting distribution and the possibilities for assessment. Specific noise pollution is analysed in a practical part – noise arising during the use of weapons in hunting, assessing not only the overall noise level but also the frequency distribution. Data used in the analysis are derived from direct measurements and audio file in 2021. and 2022, measured hunting weapons noise from smooth – bore, threaded barrel weapons in the shooting range “Rubeņi” in Talsu region, Mērsrags (Latvia).
Assessment of noise levels from hunting weapons
Keywords: Vides zinātne; trokšņa piesārņojums; frekvences; ieroči; medības