Slimības uztveres, ar veselību saistītās dzīves kvalitātes un sociodemogrāfisko faktoru savstarpējās saistības krūts vēža pacientēm - Ģīle, Zane (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kā savstarpēji saistās slimības uztvere, ar veselību saistītās dzīves kvalitāte un sociodemogrāfiskie faktori krūts vēža pacientēm, kā arī izvērtēt, cik lielā mērā slimības uztvere prognozē vispārējo veselības stāvokli un dzīves kvalitāti. Pētījumā piedalījās 54 sievietes no 18 gadu vecuma, kurām ir diagnosticēts krūts ļaundabīgs audzējs un kuras šobrīd ir ārstēšanās periodā. Tika izmantotas EORTC QLQ-C30, EORTC QLQ-BR23 dzīves kvalitātes aptaujas un Slimības uztveres skalas saīsinātā versija (Brief Illness Perception Questionnaire). Rezultāti norāda uz to, ka negatīvākas pārliecības par slimību saistās ar zemākiem dzīves kvalitātes funkcionēšanas radītajiem un izteiktākiem simptomiem. Slimības uztvere kopumā prognozē nozīmīgu variāciju vispārējā veselības stāvokļa un dzīves kvalitātes rādītājā.

The aim of this study was to determine the correlations between illness perception, health-related quality of life and sociodemographic factors for breast cancer patients and to determine to what extent does illness perception explain the variation in overall health status and quality of life. 54 breast cancer patients from the age of 18 who are now receiving medical treatment took part in this study. EORTC QLQ-C30, EORTC QLQ-BR23 and Brief Illness Perception Questionnaire were used to measure quality of life and illness perception. Results show that more negative illness perceptioins are associated with lower functioning and worse symptoms. Illness perception predicts a significant variation in overall health status and quality of life.
Interrelationships Between Illness Perceptions, Health-related Quality of Life and Sociodemographic Factors in Patients with Breast Cancer
Keywords: Psiholoģija; slimības uztvere; krūts vēzis; dzīves kvalitāte; ar veselību saistītā dzīves kvalitāte