Riska komunikācijas efektivitāte: Latvijas iedzīvotāju zināšanas par rīcību krīzes situācijās un to saistība ar uzticēšanos informācijas avotiem - Boka, Amanda (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā “Riska komunikācijas efektivitāte: Latvijas iedzīvotāju zināšanas par rīcību krīzes situācijās un to saistība ar uzticēšanos informācijas avotiem” aplūkotas sabiedrības zināšanas par rīcību krīzes situācijās un to saistība ar uzticēšanos valsts pārvaldei un glābšanas dienestiem. Mūsdienu Eiropas drošības un klimata izaicinājumu kontekstā īpaši svarīgi kļuvuši jautājumi par sabiedrības sagatavotību rīcībai ārkārtas situācijās, piemēram, militārajiem konfliktiem, dabas stihijām un veselības krīzēm. Darba mērķis ir noskaidrot, vai uzticēšanās valsts pārvaldei ir saistīta ar cilvēku zināšanām par rīcību krīzes situācijās. Pētījumā izvirzīta hipotēze, ka 45 – 54 gadus vecu un 65 – 75 gadus vecu iedzīvotāju zināšanās par rīcību krīzes situācijās ir atšķirīgas. Lai sasniegtu darbā izvirzīto mērķi, tā autore skatījusi efektīvas riska komunikācijas un uzticēšanās riska komunikācijai teorētiskās pamatnostādnes, kā arī veikusi kvantitatīvu aptauju-zināšanu testu, salīdzinot divu vecuma grupu (45–54 un 65–75 gadi) zināšanas. Lai noskaidrotu iespējamo atšķirību cēloņus un iemeslus neuzticēties valsts pārvaldei, veiktas daļēji strukturētas intervijas 45 – 54 gadus vecu Latvijas iedzīvotāju vidū. Rezultāti nav reprezentatīvi, bet norāda uz tendencēm. Kursa darbs sastāv no teorētiskās, metodoloģiskās un empīriskās daļas. Pētījumā izvirzītā hipotēze rezultātā apgāzta.

The bachelor's thesis "The effectiveness of risk communication: Latvian residents' crisis action knowledge and its relationship with trust in information sources" explores the public’s knowledge of how to act in crisis situations and its connection to trust in government authorities and emergency services. In the context of contemporary European security and climate challenges, issues related to public preparedness for emergency situations, such as military conflicts, natural disasters, and health crises, have become especially important. The aim of the thesis is to determine whether trust in government authorities is associated with people's knowledge of how to act in crisis situations. The hypothesis raised in the study is that there are differences in the knowledge of citizens aged 45–54 and 65–75 about how to act in crisis situations. To achieve the goal set in the thesis, the author examined the theoretical foundations of effective risk communication and trust in risk communication, as well as conducted a quantitative survey-knowledge test, comparing the knowledge of two age groups (45–54 and 65–75 years). To explore the possible reasons and causes of distrust in government authorities, semi-structured interviews were conducted with Latvian citizens aged 45–54. The results are not representative, but indicate trends. The thesis consists of theoretical, methodological, and empirical sections. The hypothesis posed in the study was ultimately disproved.
The effectiveness of risk communication: Latvian residents' crisis action knowledge and its relationship with trust in information sources
Keywords: Komunikācijas zinātne; krīzes komunikācija; riska komunikācija; ārkārtas situācijas; uzticēšanās; valsts pārvalde