Latvijas upju baseinu klimata un noteces režīma izmaiņas 21.gadsimta beigās - Latkovska, Inese (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darba tēma ir „Latvijas upju baseinu klimata un noteces režīma izmaiņas 21. gadsimta beigās”. Darba mērķis ir izpētīt konceptuālā lietus-noteces modeļa HBV pielietošanas iespējas hidroloģisko procesu simulēšanā un Latvijas upju baseinu hidrometeoroloģisko parametru izmaiņas nākotnes klimata apstākļos. Literatūras analīzē aplūkotas hidroloģiskās modelēšanas pielietošanas iespējas un sniegts hidroloģisko modeļu raksturojums. Tāpat aplūkoti dažādi klimata modeļi un nākotnes scenāriji, kā arī citi pētījumi par klimata izmaiņām un to ietekmi uz upju noteci Baltijas jūras sateces baseina DA daļā. Darba pētnieciskajā daļā hidroloģisko procesu simulēšanai Latvijas upju baseinos, balstoties uz IPCC emisijas nākotnes klimata scenārijiem A2 un B2, izmantots konceptuālais lietus-noteces modelis HBV. Izmaiņas hidrometeoroloģiskajos parametros analizētas, izmantojot kontroles periodu (1961. – 1990. gads) un divus IPCC emisijas nākotnes klimata scenārijus (A2 un B2 (2071. – 2100. gads)). Iegūtie rezultāti uzrāda būtiskākas izmaiņas A2 scenārija gadījumā un tās saistītas ar meteoroloģisko datu (gaisa temperatūras, atmosfēras nokrišņu un iztvaikošanas) pieaugumu, savukārt upju notecē tiek prognozēta samazināšanās. Sezonāli lielākās izmaiņas gan meteoroloģiskajos, gan hidroloģiskajos parametros saistītas ar ziemas sezonu, bet mazākās vasaras un rudens sezonā.

The theme of the Master thesis is „Changes in climate and river runoff in Latvian river basins at the end of the 21st century”. The goal of the study is to investigate application possibilities of conceptual rainfall-runoff model HBV in the simulation of hydrological processes and in the hydrometeorological parameter changes of the river basins of Latvia in the future climate conditions. The literature review includes application possibilities of hydrological modelling and description of hydrological models. Review also includes various climate models and future scenarios, moreover, there are studies on climate change and its effects on river runoff in the SE part of the Baltic Sea drainage basin. Empirical research includes the simulation of the hydrological processes in the river basins of Latvia, based on IPCC future emission scenarios A2 and B2, the conceptual rainfall-runoff model HBV is used. The changes in the hydrometeorological parameters were analyzed using control period (1961 – 1990) and two IPCC future emission scenarios (A2 and B2 (2071 – 2100)). The results show significant changes in the case of scenario A2 and these changes are related to the increase of the meteorological data (air temperature, precipitation and evaporation), while in the total annual river runoff is expected to decrease. The significant seasonal changes both meteorological and hydrological parameters are mainly related to winter season, less to summer and autumn seasons.
Changes in climate and rivers runoff in Latvian river basins at the end of the 21st century
Keywords: Ģeogrāfija