Piesavināšanās teorētiskie aspekti - Sagateļana, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darba temats ir „ Piesavināšanās teorētiskie aspekti ”. Maģistra darba mērķis ir apskatīt piesavināšanos kā vienu no mantas nolaupīšanas veidiem, kas būtiski grauj savstarpēju uzticību īpašuma attiecību sfērā. Šis noziedzīgs nodarījums apdraud īpašuma tiesības kā vienu no svarīgākajiem cilvēka pamattiesību elementiem un rada nedrošumu tiesību subjektu ekonomiskā stāvokļa stabilitātē. Analizējot piesavināšanās jēdziena izpratni, tās pazīmes, īpatnības un tiesu praksi, tiek atklātas problēmas šī noziedzīgā nodarījuma kvalifikācijā un piedāvāti problēmjautājumu iespējami risinājumi. Maģistra darba pirmā nodaļa ir veltīta piesavināšanās kā viena no nolaupīšanas veidiem jēdziena un tās pamatsastāva izpratnei. Darba otrajā nodaļā ir apskatīti tās kvalificējoši apstākļi, apkopoti dažādu autori viedokļi un tiesu prakse krimināllietās par piesavināšanos. Darba trešajā nodaļā ir vērsta uzmanība piesavināšanās norobežošanas no citiem saskarīgiem noziedzīgajiem nodarījumiem īpatnībām. Maģistra darba ceturtajā nodaļā ir izanalizēta piesavināšanās izpratne ārvalstu krimināltiesībās, vērsta uzmanība ārvalstu tiesu praksei piesavināšanās kvalifikācijā. Atslēgas vārdi: mantas nolaupīšana, piesavināšanās, izšķērdēšana, kvalifikācija, uzticēta, pārziņā esošā manta.

The topic of “Theoretical aspects of embezzlement” is advised in the fulfilment of Master’s degree. The main aim of the paper is to investigate the embezzlement as one of the property abduction types which essentially affects mutual relationship in the field of property relations. This illegal action threatens property rights and remains as one of the most fundamental elements as well as stimulates the instability in economic situation. A number of issues arise as the analysis of embezzlement terminology, essence and aspects is performed. Thus, a set of possible solutions are introduced. In general, the document is divided into four parts. First, the essence of embezzlement is introduced and discussed. Second, the embezzlement is studied from more practical point of view as further research is carried out by means of introducing different author opinions with the corresponding practise in court. Third, the border between embezzlement and other similar illegal actions is defined and focused more in detail. Further, the report addresses embezzlement issues in foreign countries, the practical court experience is concerned. Key words: property abduction, embezzlement, dissipation, qualification, trustful.
Theoretical aspects of embezzlement
Keywords: Juridiskā zinātne