Ķīmiskie darba vides riski metālapstrādē - Luntēna, Iveta (Latvijas Universitāte, 2022)
„Ķīmiskie darba vides riski metālapstrādē”. Darba autore: I. Luntēna. Darba zinātniskais vadītājs: doc. Dr. chem. I. Reinholds. Maģistra darbs izklāstīts uz 82 lpp., ietver 27 attēlus, 16 tabulas, 55 literatūras avotus, 11 pielikumus. Pētījums sastāv no četrām daļām. Pirmajā daļā ir apkopota un analizēta literatūra par metālapstrādes nozari, tās attīstību un nozīmību Latvijā, apskatīti iespējamie ķīmisko vielu iedarbības veidi, izvērtējot arī tādus retāk pētītus aspektus kā sinerģija un brīvo radikāļu veidošanās reakcijas. Otrajā darba nodaļā norādītas, raksturotas un pamatotas pētījumā izmantotās risku novērtēšanas metodes. Trešajā darba nodaļā raksturots uzņēmums, apkopoti un analizēti darbinieku anketu rezultāti. Ceturtajā daļā izstrādātas praktiskās rekomendācijas, aizsardzības un preventīvie pasākumi darba apstākļu uzlabošanai saskarsmē ar ķīmiskajiem darba vides riskiem metālapstrādē strādājošajiem. Pētījumā iegūtie rezultāti liecina, ka metālapstrādē nodarbinātie nonāk saskarsmē ar ķīmiskiem faktoriem, kas var radīt nelabvēlīgu ietekmi, strādājošajiem nonākot tiešā saskarsmē ar dažādu komponentu ķīmiskajiem maisījumiem. Izmantotās metodes: Austrijas metode, Latvijas Universitātes metode, Anglijas Karaliskās ķīmijas biedrības metode, Londonas Imperiālās koledžas metode, Apvienoto Arābu emirātu metode, Somijas metode ķīmisko risku novērtēšanai. Atslēgas vārdi: metālapstrāde, ķīmiskie riski, preventīvie un aizsardzības pasākumi.

„Chemical risks of work environment in metal processing”. Author: Luntena I., Supervisor: doc. Dr.chem. Reinholds I. Master's thesis contain 82 pages, 27 figures, 16 tables, 55 literature references, 11 appendices. Master`s thesis consists of four parts. The first part summarizes and analyses the information from literature sources on the metalworking industry, its development and importance in Latvia examines the possible ways of exposure to chemicals, evaluating such less studied aspects as synergy and free radical formation reactions. In the second chapter, the risk assessment methods used in the study are indicated, described and substantiated. The third chapter describes the company, summarizes and analyzes the results of employee questionnaires. In the fourth part, practical recommendations, protection and preventive measures for the improvement of working conditions in contact with chemical work environment risks for metalworking workers are developed. The results of the study show that metalworking workers come into contact with chemical factors that can cause adverse effects when workers come into direct contact with chemical mixtures of various components. Methods used: Austria method, University of Latvia method, Royal Society of England method, Imperial College London method, United Arab Emirates method, Finnish method for chemical risk assessment. Keywords: metalworking, chemical risks, preventive and protective measures.
Chemical risks of work environment in metal processing
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; metālapstrāde; ķīmiskie riski; preventīvie pasākumi; aizsardzības pasākumi