Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu atklāšanas interakcijas rituāls - Sauka, Annija (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darbā “Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu atklāšanas interakcijas rituāls” analizēta Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu atklāšanas rituāla prakse, īpašu uzmanību pievēršot indivīdu pieredzes apmaiņai un nozīmju interpretācijai sociālās mijiedarbības kontekstā. Darba teorētisko bāzi veido simboliskā interakcionisma teorētiskā pieeja, kā arī tiek aplūkoti identitātes, simbola un rituāla jēdzieni un to komunikatīvā daba. Maģistra darba empīriskās daļas izstrādei, ar etnogrāfiskās pieejas palīdzību veikti novērojumi izstāžu “Nākotnes valsts”, “Nebeidzamā ainava”, “Jūgendstils. Sākotne. Ietekmes. Savdabība” atklāšanās, kā arī intervijas ar izstāžu atklāšanu rituālu dalībniekiem. Novērojumu un intervijas datu apstrādei izmantota kvalitīvā kontentanalīze Pētījuma rezultāti liecina, ka Latvijas Nacionālā mākslas muzeja svinīgie izstāžu atklāšanu pasākumi atbilst rituāla definējumam un tiem piemīt interakcijas rituāla galvenās sastāvdaļas jeb uzsākšanas nosacījumi, kā arī tie rezultējas indivīda emocionālajā enerģijā, veicina grupas solidaritāti, rada grupu reprezentējošus simbolus un vērtības.

The thesis “Interaction Ritual of the Exhibition Opening at the Latvian National Museum of Art” analyses ritual of the exhibition openings at the Latvian National Museum of Art. The theoretical basis of the thesis is formed by the symbolic interactionism, ritual, social interaction and identity theoretical approaches. In order to develop the empirical research, the ethnography was used to collect and systematically study social interaction un interaction ritual at the exhibition openings. Research methods used are participant observation, semi-structured interviews, and qualitative content analysis as data processing method for field notes and interview analysis. The results of the study reveal that exhibition openings at the Latvian National Museum of Art can be defined as ritual and consists of interaction ritual ingredients and produces several outcomes – group solidarity, emotional energy, symbols of social relationship and standarts of morality.
Interaction Ritual of the Exhibition Opening at the Latvian National Museum of Art
Keywords: Komunikācijas zinātne; simboliskais interakcionisms; rituāls; sociālā mijiedarbība; identitāte; Latvijas Nacionālais mākslas muzejs