Lietotāja saskarnes un servera loģikas dinamiska pārvaldība klientservera arhitektūrā - Trasko, Sergejs (Latvijas Universitāte, 2007)
Šis darbs piedāvā vienu no iespējamiem klientservera lietojumprogrammu uzturēšanas problēmu risinājuma veidiem, kas balstās uz elastīgas sistēmas jēdzienu. Par elastīgu tiek uzskatīta sistēma, kas ļauj plaši konfigurēt dažādas sistēmas daļas – biznes-loģiku un lietotāja saskarni. Darba mērķis ir sistēmas prototipa izveidošana, kas realizē apskatīto pieeju. Tas dos iespēju veidot jaunas informācijas sistēmas bez tradicionālas programmēšanas piesaistīšanas. Visa sistēmas konfigurācija ir veikta izmantojot strukturētus XML dokumentus un XSLT transformācijas. Šī pieeja nodrošina galasistēmas dinamisku uzvedības un lietotāja ekrānformu izskata maiņu atkarībā no lietotāju prasībām. Rezultāta tika izveidota sistēmas bāze, kura realizē doto pieeju. Kā piemērs, šī pieeja tika veiksmīgi izmēģināta integrēšana ar weather.yahoo.com laika ziņu dienesta.

The work presents a research and a solution on client-server applications support problems using elastic system definition. A system is elastic if it supports flexible configuration of different system’s parts – business-logics and user’s interface. The main goal was a platform’s prototype design that implements this approach. This gives ability for creating new informational systems without using classical programming. All system’s parameters and functions are configured using structured XML documents and XSLT transformations that give possibility for dynamic system’s behavior setup depending on user’s requirements. As a result, system’s basis that implements the designed approach was created. It was successfully integrated with weather.yahoo.com weather service.
Dynamic configuration of user’s interface and server’s logics using client-server architecture
Keywords: Datorzinātne