Kreditora, mantinieka un valsts interešu sadursme mantojuma lietās - Ozoliņa, Inga (Latvijas Universitāte, 2016)
Civiltiesiskajā apgrozībā bieži vien mantojums ir apgrūtināts ar parādiem un mantiniekiem ir jāizvēlas mantojumu pieņemt vai atraidīt, kā arī jāapzinās savas tiesības pieņemot mantojumu, kurš ir apgrūtināts ar parādiem. Gadījumos, kad nav mantinieku vai tie atsakās no mantojuma, tad tas piekrīt valstij un tiek atzīts pat bezmantinieka mantu. Darba autore darbā analizējusi tiesisko regulējumu, kas skar, mantinieku, kreditoru un valsti, kā arī vēsturisko attīstību mantojuma lietās un tiesu praksi, kur saskarās mantojuma lietas dalībnieku problēmjautājumi. Bakalaura darba “Kreditora, mantinieka un valsts interešu sadursme mantojuma lietā” mērķis ir iezīmēt sasvstarpējās attiecības starp šiem dalībniekiem un saskatāmās problēmas starp tiem. Autore darbā koncentrējas uz problēmu izzināšanu un iespējamo risinājumu meklēšanu. Darba gaitā autore saskata regulējuma problēmas saistībā ar kreditora, mantinieka un valsts attiecībām mantojuma lietā. Autore darbā izstrādāja un izteica priekšlikumus kā regulēt kreditora, mantinieka un valsts attiecības jautājumos, kuri praksē rada problēmas. Bakalaura darbs sastāv no trīs nodaļām. Pirmajā nodaļā tiek pētīts mantojumu lietu vešanas vēsturiskā attīstība. Otrajā nodaļā tiek pētīts kreditoru un mantinieku savstarpējas attiecības, ka arī skatīti jautājumi, ja mantinieks mantojumu pieņem un izmanto inventāra tiesību. Trešajā nodaļā tiek pētītas kreditora un valsts savstarpējās attiecības, kad mantojums atzīst par bezmantinieku mantu un rīcību ar to.

In the Civil Circulation inheritance is often encumbered with debt and inheritors have to choose whether to accept or disclaim the inheritance, as well as know their rights when accepting a heritage which is encumbered with debt. In cases where there are no inheritors or the inheritor disclaims the inheritance, it becomes an escheat. The author of this work analyzed the legal framework that has impact on the inheritor, creditor and the state, as well as the historical development of inheritance and case-law regarding problems among persons involved in the heritage. Bachelor thesis “Collision of interest between creditor, inheritor and state in inherence case” highlights the mutual relations between aforementioned parties and analyzes the problems. In the paper the author focuses on ascertaining the main problems and identifying potential solutions. In the process, the author identified problems in law regulations between the creditor, inheritor and the state, when inherence is recognized as escheat. The author developed and offered suggestions regarding the regulation of the creditor, inheritor and the state in issues posing a problem at implementation. The Bachelor thesis consists of three chapters. The first chapter examines the historical development of heritage cases. The second chapter investigates the relationship between the creditor and the inheritor, as well as, examines the issue, where the inheritor adopts inventory rights. On the third chapter the relationships of the creditor and the state are examined, in cases where the heritage becomes an escheat and the action with it.
Collision of interest between creditor, inheritor and state in inheritance case
Keywords: Juridiskā zinātne; mantinieks; kreditors; mantojuma pieņemšana; inventāra tiesība; bezmantinieka manta