"Personas kredītspējas izvērtēšanas tiesiskais regulējums Latvijā" - Briška, Lauma (Latvijas Universitāte, 2015)
Kredītspējas izvērtēšana ļauj novērst iespējamos zaudējumus, ja aizņēmējs nespēs pildīt uzņemtās saistības un pasargāt personu no pārmērīgu saistību uzņemšanās. Darba mērķis un no tā izrietošie uzdevumi ir noskaidrot, vai kredītspējas izvērtēšana ir kreditora pienākums vai tiesības, kādas ir kredītspējas neizvērtēšanas sekas un atbildība, kādas ir faktiskās iespējas izvērtēt personas kredītspēju, vai plānoto kredītinformācijas biroju darbības uzsākšana atrisinās šī brīža problēmas kredītspējas izvērtēšanas jomā. Normatīvi šobrīd ir nostiprināts pienākums izvērtēt patērētāja kredītspēju, tomēr praksē ir sastopami atsevišķi šādu prasību pārkāpumi, kā arī konstatējamas ierobežotas iespējas izvērtēt personas kredītspēju. Atslēgvārdi: kredītspēja, parāds, maksātnespēja, Kredītu reģistrs, parādu datubāzes, atbildīga aizdošana un aizņemšanās.

The assessment of creditworthiness enables the prevention of potential losses, if a borrower fails to comply with the undertaken liabilities, and safeguards the borrower against undertaking excessive liabilities. The purpose of the present paper and the arising tasks is to clarify the following issues: whether the assessment of creditworthiness is a creditor's obligation or a creditor's rights, what consequences arise from a failure to assess creditworthiness and the responsibility thereof, what opportunities to assess a person's creditworthiness are actually available and whether the planned commencement of the operation of Credit Information Bureaus solves the current problems regarding the assessment of creditworthiness. Although an obligation to assess a consumer's creditworthiness has been stipulated by the legislation, in practice, however, individual non-compliance with the requirements and limited opportunities to assess a person's creditworthiness have been identified. Keywords: creditworthiness, loan (past due), insolvency, Credit Register, loan database, responsible lending and responsible borrowing.
"Latvian legislation regulating assessment of a person's creditworthiness "
Keywords: Juridiskā zinātne