Hipotekārā kredītēšana Latvijā un tās ietekmējošo faktoru analīze - Kindzule, Sintija (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma ir “Hipotekārā kreditēšana Latvijā un tās ietekmējošo faktoru analīze”. Bakalaura darba mērķis ir izanalizēt Latvijas hipotekārā kredīta tirgus tendences un to ietekmējošos faktorus 2008.-2015. gadu laika periodā, izdarīt secinājumus un izstrādāt priekšlikumus hipotekārās kreditēšanas attīstības veicināšanai Latvijā. Darbs sastāv no 3 nodaļām un 10 apakšnodaļām. Bakalaura darba 1.nodaļā tiek raksturoti hipotekārās kreditēšanas teorētiskie aspekti. 2.nodaļā tiek analizēti dati par hipotekārajiem kredītiem 2008.-2015.gadā, lai izpētītu hipotekārā kredīta izsniegšanas dinamiku, īpatsvaru citos kredītu veidos un salīdzinātu izaugsmi/lejupslīdi hipotekārā kredīta attīstībā astoņu gadu periodā. 3.nodaļā tiek sniegts ieskats Latvijas ekonomiku raksturojošo rādītāju un hipotekāro kredītu salīdzinājuma analīzē, lai iedziļinātos faktoros, kādi ietekmē Latvijas hipotekāro kreditēšanu. Darba apjoms ir 74 lpp, 36 attēli un 11 tabulas. Pamatojoties uz bakalaura darbā veikto analīzi, autore izdara secinājumus un izstrādā priekšlikumus hipotekārās kreditēšanas attīstības veicināšanai Latvijā. Darba gaitā veicot hipotekārās kreditēšanas ietekmējošo faktoru analīzi, atklājās, ka hipotekāro kreditēšanu ietekmē ne tikai iekšzemes kopprodukts, iedzīvotāju finansiālie līdzekļi, nekustamo īpašumu tirgus attīstība un procentu likmes, bet arī daudzi citi faktori. Atslēgvārdi: kreditēšana, hipotekārais kredīts, hipotēka, ietekmējošie faktori, Latvijas ekonomika, nekustamais īpašums, iedzīvotāju labklājība, maksātspēja.

The theme of the Bachelor thesis is “Mortgage lending in Latvia and analysis of factors that influence mortgage loans”. The aim of the work is to analyse Latvian mortgage market trends and affecting factors in period of 2008 – 2015, draw conclusions and give proposals to develop mortgage market in Latvia. The Bachelor consists of the three chapters and ten subchapters. The first chapter describes theoretical aspects of mortgage loans. Second chapter contains analyses about mortgage loans in period of 2008–2015, which allows explore mortgage loaning dynamics, shared in other types of lending operations and compare growth/recession in mortgage loaning development during period of 8 years. Third chapter contains comparison between Latvian economy characterising indicators and mortgage market analysis, to ascertain factors, which affect Latvian mortgage. The amount of the thesis is 74 pages including 36 pictures and 11 tables. On the basis of analysis author makes conclusions and give proposals to develop mortgage market in Latvia. Analysing mortgage lending factors after the crisis period, it turned out that mortgage market is influenced not only by gross domestic product, financial resources of citizens, real estate market development and interest rates, but also a lot of other factors. Key words: credit, mortgage loan, mortgage, influencing factors, the Latvian economy, real estate, people well-being, solvency.
Mortgage Lending in Latvia and Analysis of Factors that Influence Mortgage Loans
Keywords: Ekonomika; kreditēšana; hipotekārais kredīts; ietekmējošie faktori; Latvijas ekonomika; nekustamais īpašums