Likumsakarības ministru portfeļu sadalījumā starp frakcijām Baltijas valstu likumdevējos (1990-2016) - Grigus, Olafs (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba tēma ir “Likumsakarības ministru portfeļu sadalījumā starp frakcijām Baltijas valstu likumdevējos (1990-2016)”. Darba izpētes jautājums ir, vai var novērot likumsakarības ministru portfeļu sadalē starp politiskajiem spēkiem katrā no Baltijas valstīm? Teorētiskajā daļā tiek veikts nozīmīgāko koalīcijas un valdību veidošanas teoriju izklāsts un analīze un uz to pamata tiek izvirzītas 3 hipotēzes par proporcionalitāti politisko spēku ieguvumos pēc valdību izveidošanas un iespējamām strukturālām attiecībām starp ministru portfeļiem. Pārbaudot hipotēzes autors izmantojis regresijas analīzi un Mokkena skala H koeficienta aprēķināšanu. Rezultāti uzrāda, ka kopumā visās trīs apskatītajās Baltijas valstīs novērojama spēcīga proporcionalitāte ministru kabinetu sadalē atbilstoši mandātu skaitam, taču Lietuvā tā ir visvājākā.

The topic of the master’s thesis is “Patterns in ministerial portfolio allocation to political factions in the Baltic legislatures (1990-2016)“ The research question is: can patterns be identified in the allocation of ministerial portfiolos between the political groups in each of the Baltic states. The author has analyzed theoretical literature on the subjects of koalition and government formation and taking the analysis as a basis formed 3 hypotheses regarding the proportionality of the allocations and the possible structural relationships between ministerial portfolios. The author, has used the Mokken scale and its H coefficient as well as regression analysis to tests the hypothesis. The results show that on the whole strong proportionality can be seen in the allocation of ministerial portfiolos in the Baltic states, though it is weaker in Lithuania than the other two countries.
Patterns in ministerial portfolio allocation to political factions in the Baltic legislatures (1990-2016)
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); ministru portfeļi; sadales proporcionalitāte; koalīcijas; valdības