Progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieviešana Latvijā: iedzīvotāju viedoklis un Polijas, Slovākijas un Slovēnijas pieredze - Vilerts, Krišs (Latvijas Universitāte, 2015)
Diskusijas, par iespējumu progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieviešanu Latvijā, ir notikušas gan iedzīvotāju vidu, gan politiskajās aprindās. Vienots uzskats, par šā nodokļa sistēmas ieviešanu tomēr nepastāv. Šī darba mērķis ir uzzināt, kāds ir iedzīvotāju viedoklis par iespējamu progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieviešanu Latvijā, izpētīt, kāda ir bijusi citu Eiropas valstu pieredze un izteikt priekšlikumus šī nodokļa ieviešanai Latvijā. Lai sasniegto nosprausto mērķi, darba autors, pirmajā daļa izpētīs teorētiskos aspektus par progresīvo un proporcionālo iedzīvotāju ienākuma nodokli. Otrajā daļā, darba autors, analizēs Polijas, Slovākijas un Slovēnijas, pieredzi ar progresīvā iedzīvotāju nodokļa ieviešanu vai izmaiņu veikšanu šajā nodokļu sistēmā. Trešajā darba daļā darba autors veiks aptaujas datu analīzi, lai uzzinātu iedzīvotāju viedokli un kādas, pēc iedzīvotāju domam, būs sekas, ieviešot progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokli Latvijā. Iegūtie rezultāti liecina, ka iedzīvotāju izpratne par progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokli ir liela, tomēr galvenā problēma ir iedzīvotāju neuzticība valsts darbībai ar iespējamiem papildus ieņēmumiem valsts budžetā.

Discussion regarding the possibility of implementing progressive personal income taxation in Latvia has been an ongoing subject in politics and among Latvian citizens. Nerveless the common view to the question of implementation does not exist. The main aim of this work is to understand the view of citizens regarding implementation of progressive personal income tax, analyze how this tax system has worked in some European countries and give proposals on what should be done to have this tax system implemented in Latvia. To reach the main aim, author, in fist part, will analyze the theoretical aspects of progressive and proportional personal income tax. In the second part, author will analyze how progressive income tax has worked in Poland, Slovak Republic and Slovenia. In third par, author will analyze survey responses, to see the view of citizens on implementing progressive tax in Latvia. Results show that citizens have understanding of the main purpose of progressive personal income tax, but are mostly worried about the usage of the possible gain in tax revenue.
Implementation of progressive income tax in Latvia: citizen view and the experience of Poland, Slovak Republic and Slovenia
Keywords: Ekonomika; Nodokļi; Iedzīvotāju ienākuma nodoklis; Progresīvais iedzīvotāju ienākuma nodoklis Latvijā; sociālā vienlīdzība Latvijā