Radošo metožu izmantošana sociālo zinību un vēstures stundās 4. klasēs - Irmeja, Ance (Latvijas Universitāte, 2023)
Diplomdarba mērķis ir noskaidrot radošo metožu izmantošanas iespējas sociālo zinību un vēstures mācību stundās, lai veicinātu skolēnu iesaisti mācību procesā un interesi par mācībām. Pētījuma teorētiskajā daļā tiek aplūkota radošuma nozīme izglītībā, radošo metožu skaidrojums un to īstenošanas iespējas sociālo zinību un vēstures stundās, kā arī apskatīta motivācijas saistība ar radošo metožu izmantošanu, un aprakstīts 4. klases bērnu vecumposma īpatnības. Darba empīriskajā daļā ar aptaujas metodi, tiek pētīta radošo metožu izmantošana praksē un skolēnu interese par tām. Ar novērošanas metodi tiek ievākti dati par skolēnu motivāciju un interesi par mācību procesu. Pētījuma rezultāti liecina, ka sociālās zinības un vēstures priekšmets sniedz plašas iespējas radošo metožu izmantošanā, tās veicina skolēnu iesaisti mācību procesā. Skolēni radošos uzdevumus veic ar interesi, tie sniedz iespējas bērnam mācīties atbilstoši viņa prasmēm un interesēm. Atslēgas vārdi: radošums, radošās metodes, mācīšanās motivācija, sociālo zinību priekšmets, vēstures priekšmets

The aim of the diploma is to shed light out the possibilities for using creative methods in the classes of social sciences and history in order to promote the involvement of pupils in the learning process and the interest in learning. The theoretical part of the study examines the importance of creativity in education, the clarification of creative methods and their feasibility in the classes of social sciences and history, as well as the relationship of motivation with the use of creative methods and describes the age characteristics of 4th grade children. In the empirical part of the diploma/thesis, using the survey method, the use of creative methods in practice and pupils' interest in them are studied. The observation method is used to collect data on pupils' motivation and interest in the learning process. The results of the study show that the subject of social sciences and history provides extensive opportunities for the use of creative methods, which promotes the involvement of pupils in the learning process. Pupils perform creative tasks with interest, enabling the child to learn according to his or her skills and interests. Keywords: creativity, creative methods, learning motivation, social sciences classes, history classes
Creative Methods for Social Science and History in 4th Grade Lessons
Keywords: Izglītības zinātnes; radošums; radošās metodes; mācīšanās motivācija; sociālo zinību priekšmets; vēstures priekšmets