Kirkegoriskās patības tapšana eksistences stadiju perspektīvā - Strapcāne, Sandra (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbā izvirzīts mērķis aplūkot Serēna Kirkegora patības tapšanas filozofiju darbā Slimība uz nāvi, to paralēli skatot autora agrīnās koncepcijas par trim eksistences stadijām perspektīvā, kas atklājas darbos Vai nu-vai arī un Bailes un trīsas. Šāds mērķis izvirzīts, atsaucoties uz Kirkegora aicinājumu Slimībā uz nāvi dialektiski aprakstītās patības struktūras noteiksmes paralēli attēlot poētiski. Lai to izdarītu, izvirzīti trīs darba uzdevumi. Pirmā nodaļa veltīta indivīda kā nepastarpinātas pretstatu attiecības un estētiskās eksistences stadijas salīdzinājumam. Otrā nodaļa pievēršas attiecibas, kas attiecas pret sevi pašu un ētiskās eksistences stadijas salīdzinājumam. Noslēdzošā nodaļa veltīta attiecības, kas attiecas pret sevi un to, kas to nolicis un reliģiskās eksistences stadijas salīdzinājumam.

This bachelor thesis aims to outline the philophy of self-becoming in Søren Kierkegaard’s work The Sickness Unto Death in the light of author’s early thought on three stages of existence brought forth in Either – Or and Fear and Trembling. The aim of the thesis is based on Kierkegaard’s suggestion that a parallel, poetical treatment of the dialectically described notions of the stucture of selfhood in The Sickness Unto Death must be elaborated. The first chapter deals with the comparison of the indivudual as an immediate relation of opposites and the aesthetic stage. The second chapter is dedicated to the comparison of the relation that relates to itself and the ethical stage. The third chapter deals with the comparison of a relation that relates to itself and to that by which it has been established and the religious stage.
Kierkegaardian self becoming in the light of existential stages
Keywords: Filozofija; patības tapšana; eksistences stadijas; subjektivitāte; Kirkegors