Antibiotiku rezistento koagulāzes negatīvo stafilokoku nozīme traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā - Meisters, Jānis (Latvijas Universitāte, 2016)
Koagulāzes negatīvie stafilokoki (KoNS) tikai nesen atzīti kā oportūni patogēni. Lai arī to virulences potenciāls ir zems, tie rada raizes jebkuram veselības aprūpes speciālistam. KoNS rezistence pret vairumu antibiotiku to nozīmi padara tikai aktuālāku. Pētījuma mērķis ir noteikt antibiotiku rezistento KoNS nozīmi traumatoloģijā un ortopēdijā un to ietekmi uz veselības aprūpes sistēmu. Šajā pētījumā 82,8% gadījumu KoNS bija multi-antibiotiku rezistenti. Pētījumā tika novērota antibiotiku rezistento KoNS ietekme gan uz pacientu hospitalizācijas laiku, gan palielinātu nepieciešamību veikt ķirurģiskās manipulāciju, kas apliecina to radīto slogu uz veselības aprūpi. Tāpat 74,7% iepriekš infekcijas vietā bijusi veikta ortopēdiska vai cita veida operācija. Atlikušie 25% liek domāt, ka antibiotiku rezistenti KoNS ir izplatīti arī sabiedrībā.

Coagulase-negative staphylococci (CoNS) are important opportune pathogen. Although virulence potential of CoNS are low, they are cause of concern to every medical specialist. CoNS resistance against broad range of antibiotics makes them so more important. Aim of this study is to determine the importance of antibiotic resistant CoNS in the fields of traumatology and orthopedics and their impact on health care system. In this research 82.8% of CoNS was multi-drug resistant. We found that antibiotic resistant CoNS are linked with longer hospitalization length and increased need for surgical manipulations. Data confirms the financial burden they cause on health care system. In 74.7% there was data of previously performed operation in a location of CoNS infection. Remaining 25% suggests that antibiotic resistant CoNS are common in community.
Importance of antibiotic resistant coagulase negative staphylococcus in Hospital of Traumatology and Orthopedics
Keywords: Medicīna; antibiotic; resistance; nosocomial; infection