Smago metālu izplatība bijušā Zvārdes poligona Rīteļu kapsētā - Klauža, Līga (Latvijas Universitāte, 2010)
Šajā pētījumā ir aprakstīta augsnes kvalitāte pēc veiktajām analīzēm un dots ieteikums potenciālajam teritorijas apsaimniekošanas veidam. Veiktas augsnes analīzes Zvārdes pagasta Rīteļos, kapsētas teritorijā. Bakalaura darba mērķis ir iegūt vispārējo informāciju par PSRS objektu militāro tīklu Latvijas teritorijā, īpaši Zvārdes poligonu. Veikt smago metālu izplatības analīzes bijušajā Zvārdes poligona Rīteļu kapsētas teritorijā. Darbā ir aprakstīta militāro darbību ietekme uz vidi. Latvijas teritorijā esošie PSRS militārie objekti, šo objektu iespējamā izmantošana mūsdienās. Atslēgas vārdi: augsne, militārās darbības, piesārņojums, smagie metāli.

In this research work, based on the analysis made, the quality of the soil is described and according to the author there are also given possible ways of farming the territory. The analysis of the soil was performed in the parish of Zvarde, Riteli, the territory of the cemetery. The aim of the bachelor’s paper is to gain general information about the military net of the objects of USSR in the territory of Latvia, especially in the firing-ground of Zvarde. To perform analysis of the distribution of heavy metal is the former territory of firing-ground of Zvarde, Cemetery of Riteli. In the Paper the effect of military actions of the environment is described as well as military objects belonging to USSR in the territory of Latvia and the possible usage of these objects nowadays. Keywords: Soil, military actions, contamination, heavymetals.
Distribution of heavy metals in the Rīteļu cemetery in former Zvārde military training area
Keywords: Vides zinātne