Aktuālās vēja elektrostaciju tiesiskā regulējuma problēmas Latvijā - Spoģis, Alberts Matejs (Latvijas Universitāte, 2022)
Strauji tuvojas brīdis, kad vides stāvokļa pasliktināšanos un klimata pārmaiņas apturēt vairs nebūs iespējams, tāpēc ir vajadzīgi risinājumi, kas ļautu apmierināt šodienas dzīves vajadzības, tai skaitā pieprasījumu pēc enerģijas, vienlaicīgi neapdraudot nākamo paaudžu iespējas dzīvot labvēlīgā vidē. Ar vēja elektrostaciju palīdzību ir iespējams saražot nepieciešamo elektroenerģiju, turklāt neradot videi kaitīgas emisijas. Neskatoties uz vēja sniegtajām priekšrocībām, Latvija vēja enerģijas ieguves attīstībā uz citu Eiropas valstu fona šobrīd ievērojami iepaliek. Šī darba ietvaros tiks aplūkots vēja elektrostacijām piemērojamais tiesiskais regulējums Latvijā, identificēti trūkumi tajā un meklēti risinājumi tiesiskā regulējuma pilnveidei, lai veicinātu vēja enerģijas ieguves attīstību Latvijā.

We are rapidly approaching the moment when it will no longer be possible to stop the deterioration of the environment and climate change, therefore solutions for helping to meet today's needs, including the energy demand, that would not compromise the ability of future generations to live in a favourable environment, are necessary. Wind energy provides the necessary electricity without creating environmentally harmful emissions. Despite the benefits provided by wind, Latvia currently ranks as one of the countries with the least wind energy produced in Europe. Within this research, the regulatory requirements applicable to wind turbines in Latvia will be reviewed, shortcomings will be identified, and solutions for the improvement of the legal framework will be sought in order to promote the development of wind energy production in Latvia.
Topical issues concerning the legal framework of wind farms in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne; Vides tiesības; Atjaunojamie energoresursi; Ietekmes uz vidi novērtējums; Vēja enerģija; Vēja elektrostacijas