Pārtikas piedevu lietošana produktos kvalitātes vadības skatījumā - Nātiņa, Sanita (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darba tēma ir „Pārtikas piedevu lietošana produktos kvalitātes vadības skatījumā”. Maģistra darba mēr¬ķis ir, izpētīt pārtikas piedevu ietekmi uz produktu kvalitāti un cilvēku organismu un izstrādāt priekšlikumus, kā aizsargāt patērētājus no veselībai bīstamo pārtikas piedevu saturošu produktu izmantošanas. Pētījumu rezultāti liecina par to, ka analizētās pārtikas produktu grupas satur lielu skaitu pārtikas piedevu, kuras var ievērojami pazemināt produkta kvalitāti un līdz ar to izraisīt dažādas cilvēku veselības problēmas. Pētījumu rezultātā ir izstrādāti priekšlikumi, kā izglītot patērētāju un ieinteresēt to izvēlēties pārtikas produktus bez E vielām. Maģistra darbs sastāv no 123 lpp., tai skaitā ir 29 tabulas, 11 attēli, 11 pielikumi, izmantoti 37 literatūras avoti. Atslēgvārdi: pārtikas piedevas, pārtikas kvalitāte.

The subject of thesis is the usage of food additives in groceries from the perspective of quality management. The aim of the study is to investigate the effects of food additives on the quality of groceries and the human organism and to develop proposals on how to protect consumers from the usage of health-threatening food additive-containing products. The obtained results of the study show that the product groups that have been analysed consists a large amount of food additives which can significantly lower product quality and because of this can cause various health problems. Results of the research are proposals how to educate consumers and awake them to choose groceries without substances E. The diploma work consists of 123 p., includes 29 tables, 11 illustrations, 11 annexes. The key-words are food additives, food quality.
Usage of food additives in food products the aspect of quality control
Keywords: Vadībzinātne