Taisnīga nekustamā īpašuma nodokļa noteikšanas problemātika Latvijā - Bušs, Ingars (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba tēma ir “Taisnīga nekustamā īpašuma nodokļa noteikšanas problemātika Latvijā”. Maģistra darbā tiek raksturota nekustamā īpašuma nodokļa kā sociālas, tiesiskas un ekonomiskas parādības rašanās un tā vēsturiskā transformācija laika periodā no XIII gadsimta līdz mūsdienām, analizēti nekustamā īpašuma nodokļa noteikšanas problemātiskie aspekti un meklēti risinājumi taisnīga nekustamā īpašuma nodokļa regulējuma noteikšanai. Latvijai kā demokrātiskai un sociāli atbildīgai valstij ir pienākums īstenot aktīvu politiku sabiedrības problēmu risināšanā, patiesi ievērojot sociālās atbildības principu. Autors darbā izvirza tēzi, ka nav taisnīgi ar nekustamā īpašuma nodokli aplikt personas vienīgo nekustamo īpašumu, kas vienlaicīgi ir tās miteklis. Personas vienīgās dzīvesvietas aplikšana ar nekustamā īpašuma nodokli nedrīkst tikt pamatota ar formālu finanšu resursu nepietiekamību pašvaldību budžetos. Savukārt nekustamā īpašuma nodokļa sloga uzlikšana trūcīgām un maznodrošinātām personām neliecina par sociāli vājāk nodrošināto personu pilnvērtīgu aizsardzību, lai nodrošinātu šīm personām eksistencei nepieciešamo līdzekļu apmēru. Saimnieciskajā darbībā izmantojamā nekustamā īpašuma aplikšana ar nodokli ir uzskatāma par pareizu un saprotamu.

The topic of the master's thesis is “Problems of determining fair immovable property tax in Latvia”. The master's thesis describes the emergence of immovable property tax as a social, legal, and economic phenomenon and its historical transformation in the period from the 13th century to the present day, analyzes the problematic aspects of immovable property tax determination and seeks solutions for determining a fair immovable property tax regulation. As a democratic and socially responsible state, Latvia is obliged to implement an active policy in solving society's problems, truly observing the principle of social responsibility. In the work, the author puts forward the thesis statement that it is not fair to tax with immovable property tax a person's only immovable property, which at the same time is his home in which he lives. The imposition of the immovable property taxation of a person's only place of residence must not be justified by a formal lack of financial resources in local government budgets. Besides, imposing the burden of immovable property tax on poor and low-income people, does not indicate the full protection of the socially weaker section of society, in order to ensure them the money needed to cover basic living expenses. Immovable property taxation used for economic activity is considered correct and understandable.
Problems of determining fair immovable property tax in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne; nodoklis; nekustamā īpašuma nodoklis; taisnīgs nodoklis; nekustamā īpašuma nodokļa mērķis; atvieglojumi