Izdegšanas fenotipu saistība ar apzinātības aspektiem un depresijas iezīmēm - Brahmane, Zane (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba mērķis ir noskaidrot, kā katrs izdegšanas apakštips ir saistīts ar apzinātību un depresiju kā iezīmi; kāda ir apzinātības aspektu saistība ar depresijas iezīmēm; kuri izdegšanas fenotipi prognozē depresijas iezīmes, lai gūtu padziļinātu ieskatu, kā šie psiholoģiskās veselības konstrukti savstarpēji mijiedarbojas Latvijas iedzīvotāju populācijā. Pētījumā piedalījās 100 dalībnieki (vid. vec. 37,02; 82% sievietes). Tika iekļauti dalībnieki, kuri nav praktizējuši apzinātības praksi. Pētījumā tika izmantota Izdegšanas klīnisko apakštipu aptaujas īsā versijā (Burnout Clinical Subtype Questionnaire, BCSQ-12, Montero Marin et al., 2011), Apzinātības piecu aspektu aptauja (The Five Facet Mindfulness Questionnaire, FFMQ, Baer et al., 2006) un Beka depresijas aptauja (The Beck Depression Inventory-II, BDI-II, Beck et al., 1996). Rezultāti norāda, ka “fanātiskajam” un “izsīkušajam” izdegšanas apakštipiem ir vairākas statistiski nozīmīgas korelācijas ar apzinātības apakšskalām. Depresijas iezīmēm ir statistiski nozīmīgas korelācija ar visiem izdegšanas fenotipiem. Depresijas iezīmēm ir statistiski nozīmīgas korelācijas ar dažām apzinātības apakšskalām. Uz depresijas iezīmju rādītāju lielākā ietekme ir izdegšanas apakštipam “izsīkušais”.

The aim of this study is to investigate and find out how each of the burnout phenotypes are associated with facets of mindfulness and trait depression; which facets of mindfulness are more closely related to trait depression; which burnout phenothypes can predict trait depression in order to gain an in-depth insight how these psychological health constructs are associated with each other in the population of Latvia. The study involved 100 participants (avg. 37.02; 82% women). Only participants who hadn’t participated in mindfulness practice were included in the study. The Burnout Clinical Subtype Questionnaire (BSCQ-12) (Montero Marin et al., 2011), the Five Facet Mindfulness Questionnaire (FFMQ) (Baer et al., 2006) and the Beck Depression Inventory-II, (BDI-II) (Beck et al., 1996) were used to collect research data. The study found that burnout phenotypes “frenetic” and “worn-out” have a statistically significant correlation with several mindfulness scales. Trait depression has statistically significant correlations with all burnout phenotypes. Trait depression has statistically significant correlations with several mindfulness scales. Burnout phenotype “worn-out” has the biggest impact on trait depression.
The Relationship between Burnout Phenotypes and Aspects of Mindfulness and Trait Depression
Keywords: Psiholoģija; izdegšana; apzinātība; depresija; izdegšanas fenotipi; apzinātības aspekti