1,5 – 2 gadus vecu bērnu vārdu krājuma apguves sekmēšana, iepazīstoties ar dabas norisēm apkārtējā vidē - Viņķele, Inese (Latvijas Universitāte, 2024)
Darba nosaukums: 1,5 – 2 gadus vecu bērnu vārdu krājuma apguves sekmēšana, iepazīstoties ar dabas norisēm apkārtējā vidē Darba autore: Inese Viņķele Darba vadītāja: Docente, Dr. paed. Inese Freiberga Darba mērķis: teorētiski izzināt un praktiskā darbībā izpētīt 1,5 – 2 gadus vecu bērnu vārdu krājuma apguves sekmēšanu, iepazīstoties ar dabas norisēm apkārtējā vidē un apkopot ieteikumus 1,5 – 2 gadus vecu bērnu vārdu krājuma apguves sekmēšanai saistībā ar norisēm dabā. Darba teorētiskajā daļā autore analizē vārdu krājuma būtību, nozīmi un apguves iespējas pirmsskolā; raksturo 1,5 – 2 gadus vecu bērnu runas attīstības likumsakarības un vārdu krājuma apguvi tās kontekstā; apskata dabas norišu iepazīšanu kā līdzekli vārdu krājuma apguves sekmēšanā. Darba empīriskajā daļā autore precizē kritērijus; nosaka pētāmās grupas vārdu krājuma attīstības līmeni pētījuma sākumā; veic pedagoģiskā izmēģinājuma darbību un vārdu krājuma attīstības līmeņa dinamikas mērīšanu; apkopo secinājumus, izstrādā ieteikumus. Darba autore secina, ka pētījums ir noritējis veiksmīgi un, iepazīstoties ar dabas norisēm apkārtējā vidē, ir iespējams bagātināt 1,5 – 2 gadus vecu bērnu vārdu krājumu. Darba apjoms ir 47 lpp, tajā ir ietverti 17 attēli, 1 tabula, 3 pielikumi, analizēti 64 literatūras avoti. Atslēgas vārdi: vārdu krājums, norises dabā, 1,5 – 2 gadus veci bērni, pedagoģiskie nosacījumi.

Title of the work: Promoting of vocabulary learning for 1.5-2 year olds by getting acquainted with the natural events in the environment Author of the work: Inese Viņķele Work supervisor: Assistant Professor, Dr. paed. Inese Freiberga The aim of the work: to theoretically explore and study in practical activities the promotion of vocabulary learning of children aged 1.5-2 years by getting acquainted with the natural developments in the environment and to compile recommendations for promoting the acquisition of vocabulary by children aged 1.5-2 years in relation to events in nature. In the theoretical part of the work, the author analyses the essence, meaning and possibilities of learning vocabulary in preschool; characterizes the regularities of speech development and vocabulary acquisition of children aged 1.5–2 years in its context; examines familiarity with natural events as a means of promoting vocabulary learning. In the empirical part of the work, the author specifies the criteria; determines the level of development of the vocabulary of the studied group at the beginning of the study; performs pedagogical trial activity and measurement of the dynamics of the level of development of vocabulary; summarizes the conclusion, makes recommendations. The author of the work concludes that the research has been successful and it is possible to enrich the vocabulary of children aged 1.5-2 years by getting acquainted with the natural processes in the environment. The volume of the work is 47 pages, it includes 17 images, 1 table, 3 annexes, analysed 64 literary sources. Keywords: vocabulary, developments in nature, children aged 1.5–2 years, pedagogical conditions.
Promoting of vocabulary learning for 1.5-2 year olds by getting acquainted with the natural events in the environment
Keywords: Izglītības zinātnes; vārdu krājums; norises dabā; 1,5 – 2 gadus veci bērni; pedagoģiskie nosacījumi