Vispārējās aprūpes māsu trūkuma ietekmējošie faktori un to pārvarēšanas stratēģija - Konstantinova, Nadežda (Latvijas Universitāte, 2024)
Veselības aprūpes personāla trūkums ir aktuāls visā pasaulē, bet māsu krīze skar arī Eiropas attīstītās valstis. Latvijā māsu trūkuma rādītāji ir divreiz mazāki nekā vidēji Eiropā un tā kā māsas ir tiešas veselības aprūpes un ārstēšanas pakalpojumu sniedzējas viņu trūkums būtiski ietekme kvalitatīvas medicīnas pieejamību. Ņemot vērā, ka Latvijā māsu skaits divreiz zemāks par vidējo Eiropā, ka arī iedzīvotāju strauju novecošanos, kur senioru skaits sasniedz 22% no iedzīvotāju skaita, ka arī īsu dzīves ilgumu pēc pensijas sasniegšanas vecuma var secināt, ka māsu trūkums Latvijā jau izspraužas ar medicīnas pakalpojumu nepieejamību daļai no sabiedrības, kas proti ietekmē gan slodzi uz sociāliem fondiem, gan palielina izmaksas pacientiem un slimnīcām palaisto slimību dēļ, pagarina slimības darbnespējas laiku un risku, ka cilvēks paliks bezdarbnieks, kas savukārt palēnina sabiedrības funkcionēšanu un attīstīšanu. Šīs pētījums tika izstrādāts ar mērķi atpazīt būtiskākas māsu trūkuma ietekmējošus faktorus, kas traucē pārvarēt māsu krīzi, piedāvājot māsām, kuras pameta veselības aprūpes nozari, migrēja, meklējot labākus darba apstākļus vai plāno pamest darbu vai migrēt novērtēt dažādu faktoru ietekmi uz viņu lēmumu pamest darbu vai migrēt. Pētījuma papildus daļa ir ārzemju zinātnisko rakstu analīze, par māsu trūkuma ietekmējošiem faktoriem un to būtiskākām pārvarēšanas stratēģijām. Pētījuma rezultātā izvirzītā hipotēze, ka vispārējās aprūpes māsu trūkumu vairāk ietekmē atalgojuma un sociālā atbalsta sistēmas nepilnība un liels pacientu skaits uz vienu māsu dienā un būtiskākas pārvarēšanas stratēģijas ir atalgojuma un sociālā atbalsta sistēmas koriģēšana un pacientu skaita uz vienu māsu dienā samazināšana – daļēji apstiprinājās un tika secināts, ka vispārējās aprūpes māsu trūkumu vairāk ietekmē atalgojuma faktors, stundu daudzums dienā, diennakts maiņas, pacientu daudzums dienā un izaugsmes iespēju un izaugsmes atbalsta līmeņi un to būtiskākas pārvarēšanas stratēģijas ir atalgojuma palielināšana, māsu problēmu atpazīšana un darba vides pielāgošana, sociālā atbalsta sistēmas koriģēšana, profesijas popularizēšanas pasākumi, profesionālās autonomijas palielināšana u.c.

The shortage of healthcare personnel is an issue all over the world, but the nursing crisis also affects the developed countries of Europe. The shortage of nurses in Latvia is twice as low as the average in Europe, and since nurses are direct providers of health care and treatment services, their lack has a significant impact on the availability of quality medicine. Taking into account that the number of nurses in Latvia is twice lower than the average in Europe, as well as the rapid aging of the population, where the number of senior citizens reaches 22% of the population, as well as the short life expectancy after reaching retirement age, it can be concluded that the shortage of nurses in Latvia is already affecting medical services unavailability for a part of the society, which affects both the burden on social funds and increases costs for patients and hospitals due to illnesses, prolongs the time of incapacity due to illness and the risk that a person will remain unemployed, which in turn slows down the functioning and development of society. This study was designed with the aim of identifying the most important factors influencing the shortage of nurses, which hinder the overcoming of the nursing crisis, by offering nurses who left the health care sector, migrated in search of better working conditions or plan to leave work or migrate to evaluate the influence of various factors on their decision to leave work or to migrate. An additional part of the study is the analysis of foreign scientific articles on factors influencing the shortage of nurses and their more important coping strategies. The hypothesis put forward as a result of the research, that the shortage of general care nurses is more affected by the deficiency of the salary and social support system and a large number of patients per nurse per day, and more important coping strategies are the correction of the salary and social support system and the reduction of the number of patients per nurse per day - was partially confirmed and was it was concluded that the shortage of nurses in general care is more influenced by the salary factor, the number of hours per day, the number of day shifts, the number of patients per day and the levels of growth opportunities and growth support, and the most important coping strategies are increasing the salary, recognizing nursing problems and adapting the work environment, adjusting the social support system , measures to promote the profession, increasing professional autonomy, etc.
Nursing shortage factors and most important coping strategies
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; rūpējošas sabiedrības attīstīšana; māsu trūkums; māsu trūkuma pārvarēšanas stratēģijas; māsu trūkuma faktori; māsu trūkuma efekti