Izjustā spiediena "būt pieejamam" saistība ar emocionālo izsīkumu - Gailīte, Ilze (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot, vai pastāv saistība starp emocionālo izsīkumu un indivīda izjusto spiedienu būt pieejamam darba devējam, kolēģiem vai klientiem darba jautājumos arī pēc darba laika beigām. Pētījumā piedalījās 172 respondenti (65 vīrieši, 107 sievietes) no kuriem 155 bija strādājoši, bet 17 bija darba meklējumos, pensijā, bērna kopšanas atvaļinājumā vai studējoši. Šajā pētījumā tika izmantoti divi instrumenti. Lai mērītu emocionālo izsīkumu tika izmantota Maslaka izdegšanas aptaujas (Maslach Burnout Inventory – General Survey, MBI – GS, Maslach, Jackson, & Leiter, 1996; latviešu valodā adaptēja Daiga Caune, 2004) pirmā skala par izsīkumu. Lai mērītu indivīda uztverto izjusto spiedienu būt pieejamam, tika radīta jauna “Izjustā spiediena būt pieejamam” 6 apgalvojumu aptauja, izmantojot Parker, S. K. nepublicētajā prezentācijā minētos apgalvojumus (2021). Kronbaha Alfa koeficients bija 0,87, kas nozīmē, ka aptaujai ir ticamība un jautājumi ir saskaņoti. Pētījuma ietvaros tika atklāts, ka pastāv statistiski nozīmīga saistība starp izjusto spiedienu būt pieejamam un emocionālo izsīkumu.

The aim of the bachelor's thesis is to find out whether there is a relationship between the pressure felt by an individual to be available to the employer, colleagues or clients in work matters even after the end of working hours with emotional exhaustion. 172 respondents (65 men, 107 women) took part in the study, of which 155 were working, and 17 were looking for a job, retired, on parental leave or studying. Two instruments were used in this study. To measure emotional exhaustion, the first scale on exhaustion of the Maslach Burnout Inventory – General Survey, MBI – GS, Maslach, Jackson, & Leiter, 1996; adapted into Latvian by Daiga Caune, 2004, specifically, first, second, third and the sixth statement. To measure an individual's perceived perceived pressure to be available, a new 6-item Perceived Pressure to Be Available survey was created using the statements in Parker, S. K.'s unpublished presentation (2021). Cronbach's Alpha coefficient was 0.87, which means that the survey has reliability and the questions are consistent. The study found that there was a statistically significant relationship between perceived pressure to be available and emotional exhaustion.
Felt Pressure to be "Always On" Relationship With Emotional Exhaustion
Keywords: Psiholoģija; spiediens “būt pieejamam”; emocionālais izsīkums; bailes palaist garām; psiholoģiskā atslēgšanās no darba; darba devēja atbildes gaidas