Karbonātu ieslēgumi Burtnieku svītas nogulumos Latvijā - Kļaviņš, Uldis (Latvijas Universitāte, 2007)
Šajā darbā apkopoti pētījumu rezultāti par vidusdevona Burtnieku svītas klastiskajos nogulumos sastopamajiem karbonātiskiem veidojumiem. Pētījumi tika veikti minētās stratigrāfiskās vienības nogulumu dabīgajos atsegumos Rīgas līča Vidzemes piekrastē un Ventas upes krastos. Sākumā dots vispārīgs ieskats devona slāņkopas un Burtnieku svītas uzbūvē, kā arī tās veidošanās apstākļos. Tālāk izklāstīti iepriekšējo pētījumu rezultāti par karbonātiskajiem veidojumiem un to paveidiem devona klastiskajos nogulumos. Darba pamatdaļā, pamatojoties uz atsegumu, makroparaugu un plānslīpējumu detalizētu pētījumu rezultātiem, raksturots šo agregātu sastāvs un uzbūve, kā arī dota autora interpretācija par karbonātisko veidojumu īpatnībām un to saistību ar apstākļiem, kas valdīja Burtnieku laikposmā. Secināts, ka epizodiski Burtnieku laikposmā eksistēja subaerālie apstākļi, kad veidojās nelielas dolomīta garozas. Konstatētie dolomīta litoklasti liecina par tuvumā esošu karbonātu garozu pārskalošanu. Mālainajos nogulumos karbonātu sakopojumi bieži ir saistīti ar žūšanas plaisām, bet smilšakmeņos to izplatību nosaka dažādas nogulumu tekstūras īpatnības. Dolomīta veidojumu daudzveidīgā uzbūve un pārkristalizēšanās pazīmes norāda uz subaerālo apstākļu salīdzinoši ilgstošu eksistenci.

Bachelor paper includes study results about carbonate concretions in siliciclastic deposits of Middle Devonian Burtnieki Formation. Research took place in natural outcrops of this stratigraphic unit at Riga bay’s eastern coast and the right bank of the river Venta. At the beginning there is given a general view of deposits of the Burtnieki formation. Further there are stated results of previous research of carbonate concretions in siliciclastic deposits of the Middle Devonian. At the main part of paper, basing on detailed study of outcrops, macro-samples and thin-sections, there is characterized the composition and fabric of these aggregates, as well as given author’s interpretation about their features and relation to sedimentary environment, which dominated in the Burtnieki time. It is concluded, that subaerial conditions existed episodically in the Burtnieki time, when sparse dolomite crusts (dolocretes) were forming. Dolomite lithoclasts found in deposits give evidence about rewashing of near existing carbonate crust. Carbonate aggregates in clayey deposits are often related to desiccation cracks, but in sandstones the distribution of them is determined by sedimentary structure. Variable fabric and features of re-crystalization of the carbonate aggregates point to comparatively long-lasting subaerial environment.
Carbonate inclusions in deposits of the Burtnieki Formation in Latvia
Keywords: Ģeoloģija