Reliģiskie svētki un kristīgās tradīcijas klases audzinātāja stundu programmā sākumskolā - Puzanova, Ina (Latvijas Universitāte, 2006)
Darba nosaukums - „Reliģiskie svētki un kristīgās tradīcijas klases audzinātāja stundu programmās”, autors Ina Puzanova. Darbs sastāv no teorētiskās daļas, praktiskās daļas un pētījuma. Darbā apskatītas tēmas: 1. Audzināšanas būtība, tās vieta un loma izglītības procesā. 2. Vērtību orientācija audzināšanas procesā. 3. Audzināšanas darba programmas sākumskolā. 4. Audzināšanas programmu kopīgās tendences un trūkumi. 5. Kristīgās reliģijas kompetences veidošanas nepieciešamība un iespējas klases audzinātāja stundās. 6. Klases audzinātāja darbības organizācija, vadot klases stundas par reliģiskā satura tēmām. 7. Reliģiskā satura stundu plānojums klases audzinātāja programmā, iespējamā tematika. 8. Secinājumi. 9. Pielikums. Darba mērķis bija veikt izmaiņas klases audzinātāja programmā, ieviešot jaunas tēmas, kuras dotu sākumskolas skolēniem informāciju par reliģiskajiem svētkiem, to svinēšanu, kristīgajām tradīcijām. Savā praktiskajā darbībā, audzinot klasi un vadot klašu audzinātāju metodisko komisiju, nākas secināt, ka skolēnu interese par reliģiskajiem jautājumiem pieaug, jo īpaši par reliģisko svētku svinēšanu. Sākumskolēnu vecāki atbalsta šādu tematu iekļaušanu klases audzinātāja stundu plānojumā, par to liecina veiktās anketēšanas rezultāti. Par teorētisko bāzi izmantoju profesores A. Šponas, J. Valbes, S. Remeses, F. Kozireva, H. Postmana, angļu pedagoga M.Smārta teorētiskās atziņas, I. Koroļevas, R. Rungules, S. Sebres, I. Trapencieres pētījuma „Latvijas jaunatnes socioloģiskais portrets” materiālus, kā arī izmantoju savas divdesmit divu gadu klases audzinātāja darbā gūtas atziņas un pieredzes materiālus. Darba uzdevumi: •Noskaidrot skolēnu, skolotāju un vecāku attieksmi pret kristīgā satura tēmu iekļaušanu audzinātāja programmās; •Izveidot reliģiskā satura tēmu bloku, kuru varētu iekļaut klases audzinātāja stundu programmā. Mērķis tika sasniegts- izveidots tēmu bloks, kurš tiek iekļauts klases audzinātāja programmā. Šīs tēmas 2005./2006. mācību gadā tika aprobētas Engures vidusskolā. Izstrādātais darbs varētu kalpot kā teorētiskā un praktiskā bāze klašu audzinātājiem viņu darbā.

Der Titel der Arbeit „Die religiĻse Feste und die christliche Traditionen in den Programmen der Klassenstunde“. Die Autorin der Arbeit Ina Puzanova. Die Arbeit besteht aus den theoretischen und praktischen Teil, und der Forschung. In der Arbeit werden folgende Themen behandeln: 1.Das Wesen der Erziehung. Die Stelle und die Rolle der Erziehung im Unterrichtsablauf. 2.Die Wertorientierung im Erziehungsprozess. 3.Die Erziehungsarbeitsprogramme in der Primarschule. 4.Die gemeinsame Tendenzen und Mangel der Erziehungsarbeitsprogramme. 5.Die Bildungsnotwendigkeit der christliche Religionskompetenz und die MĻglichkeiten sie in den Klassenstunden einzufŅhren. 6.Die Handlungsorganisation der Klassenlehrer in den Unterrichten Ņber religiĻsen Themen. 7.Der Unterrichtplanung mit religiĻsen Inhalt in der Erziehungsarbeitsprogramm, die mĻgliche Thematik. 8.Die Schlußfolgerungen. 9.Die Anlage. Das Ziel der Arbeit ist die Änderungen in der Erziehungsarbeitsprogramm mit neuen Themen, die die Information Ņber die religiĻse Feste und christliche Traditionen den PrimarschŅlern geben, leisten. Die praktische Erfahrung in der Arbeit als Klassenlehrerin und als Leiterin der methodische Komission fŅr Klassenlehrern zeigt, dass die Interesse der Lernende Ņber religiĻse Fragen wächst. Besonders interessant finden sie das Feier der religiĻse Feste. Die Ergebnisse der Umfrage beweisen, dass die Eltern der PrimarschŅler die EinfŅhrung der religiĻsen Themen in der Erziehungsarbeitsprogramme bestärken. Als theoretische Basis wurde die Arbeiten von A.Špona, J.Valbe, S.Remese, F.Kozireva, H.Postman, M.Smart, I.Koroļova. R.Rungule, S.Sebre, I.Trapenciere (die Forschungsmaterialien „Soziologisches Jugendbildnis Lettlands”), so wie auch die eigene Erfahrungsmaterialien, die 22 Jahre lang gesammelt wurde, genommen. Die Aufgaben der Arbeit: •Nachforschen das Verhältnis der SchŅler, Lehrer und Eltern zu der EinfŅhrung der religiĻsen Themen in der Erziehungsarbeitsprogramm der Klassenstunde; •Bilden religiĻse Themenblock, den in der Erziehungsarbeitsprogramm einfŅhren kann. Das Ziel wurde erreicht – der Themenblock wurde gestalltet, in der Erziehungsarbeitsprogramm eingefŅhrt. Die Themen wurden im Schuljahr 2005/2006 in der Mittelschule Engure bestätigt. Diese Arbeit kĻnnte als theoretische und praktische Basis fŅr die Klassenleiter in ihrer Erziehungsarbeit dienen.
Religious festivals and Christian traditions in teacher's lessons in the elementary school
Keywords: Pedagoģija