Stresa pārvarēšanas stratēģiju saistība ar apmierinatību pāra attiecībās - Mošņikovska, Anete (Latvijas Universitāte, 2015)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot saistības starp stresa pārvarēšanas stratēģijām un pāru apmierinātību ar attiecībām. Darbā tika izmantota latviešu valodā adaptētā “Stresa pārvarēšanas stratēģiju aptaujas dispozicionālā versija”, “Laulāto attiecību apmierinātības rādītājs”, kā arī paplašinātā demogrāfisko datu aptauja, kura ietver jautājumus par dzimumu, vecumu, nodarbošanos, attiecību ilgumu, bērnu skaitu un to vecumu. Pētījumā piedalījās 103 respondenti no tiem 61 sieviete un 42 vīrieši, vecumā no 25 līdz 40 gadiem. Visu respondentu attiecību ilgums bija no 2 līdz 6 gadiem. Pētījuma rezultāti parādīja, ka: 1) Pastāv statistiski nozīmīga korelāciju atšķirība vīriešu un sieviešu grupā starp apmierinātību ar attiecībām un uz emocijām orientēto stratēģiju; 2) Indivīdi ar lielāku attiecību ilgumu, ir mazāk apmierināti ar tām.

The aim of the study was to clarify the relation between coping strategies and marital satisfaction. The following methods were used: Latvian adaptation of „Dispositional version of the COPE Inventory”, “Index of Marital Satisfaction” and extended demographic survey, which includes questions regarding gender, age, occupation, relationship length, number of children and their age. The sample consisted of 103 participants - 61 women and 42 men from ages 19 to 36. The range of relationship length was 2 to 6 years. Firstly, results indicated a statistically significant correlation difference between the satisfaction of relationship and emotion-oriented strategy in groups of men and women. Secondly, individuals longer in the relationship are less satisfied.
Relation between coping strategies and satisfaction in couple`s relationship
Keywords: Psiholoģija; stresa pārvarēšanas stratēģijas; apmierinātība ar attiecībām; duālās stresa pārvarēšanas stratēģijas; Stress management strategies; satisfaction with relationship