Latvijas upju ziemas-pavasara noteces sezonalitātes izmaiņas mainīga klimata apstākļos - Vētra, Alisa (Latvijas Universitāte, 2009)
Šī darba mērķis ir analizēt Latvijas upju ziemas-pavasara noteces ilgtermiņa izmaiņas mainīga klimata apstākļos. Darba ievadā ir izskaidrota darba problemātika, izklāstīti darba mērķis un uzdevumi. Literatūras aprakstā sniegta informācija par klimatisko izmaiņu ietekmi uz nokrišņiem un gaisa temperatūru, pētījumiem par temperatūras un nokrišņu izmaiņām, kuri veikti dažādās pasaules valstīs. Ir sniegta informācija par paveiktajiem pētījumiem, kas saistīti ar nokrišņu un gaisa temperatūras ietekmi uz upju noteci dažādās pasaules valstīs un Latvijā Nodaļā ”Materiāli un metode” tiek aprakstīti pētījumam izmantojamie dati. Īss pētījuma izvēlēto hidroloģisko staciju raksturojums ar atrašanās vietu grafisku attēlojumu. Dots datu analīzes metožu apraksts. Iegūto grafiku analīze sniegta 3. nodaļā. Atslēgas vārdi Upju ziemas-pavasara notece, smaguma centrs, ilgtermiņa izmaiņas, klimata mainība

The aim of this study is to analyse climate change initiated long-term discharge changes in rivers of Latvia Introduction includes problems and objectives of the present project. A result of published data studies contains information on changes in precipitation, temperature and its impact on river runoff in the world. Used data and description of visual observations, short description and a map of hydrological observation stations is given in the chapter “Materials and methods”. And also data analysis method is given. Results are examined in the 3rd chapter. Key words Winter – spring runoff, center of volume, long term changes, climate change
Climate Change Impact on Latvia Rivers Seasonal Center of Volume Date in Winter/Spring Season
Keywords: Vides zinātne