Traumatiskās bērnības pieredzes saistība ar indivīda subjektīvo labklājību un dzīvesspēku - Petrovičeva, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2018)
Šī darba mērķis ir noskaidrot saistību starp traumatisku bērnības pieredzi un psiholoģiskās labklājības līmeni,dzīvesspēku, kā arī to veicinošiem faktoriem. Darba ietvaros traumatiska bērnības pieredze tiek apskatīta kā fiziska, emocionāla vai seksuāla vardarbība pret bērnu ģimenē. Vardarbība pret bērniem ir nozīmīga problēma ar dažāda veida nopietnām paliekošām sekām, kas ietekmē tai skaitā arī indivīda subjektīvo labklājību pieaugušo vecumā. Labklājība ir saistīta ar kognitīvu stabilitāti par abstraktām lietām un notikumiem katra cilvēka dzīvē. Apmierinātība ar dzīvi ir nozīmīgs subjektīvās labklājības komponents, vai arī zinātnisks termins vārdam „laime”(Yang& Padmini2016). Viens no labklājību veicinošiem faktoriem ir dzīvesspēks.Dzīvesspēks jeb noturība ir definēta kā spēja labi pielāgoties piedzīvotajai traumai un saglabāt subjektīvo labklājību (Wingo, Wrenn, Pelletier, Gutman, Bradly&Ressler, 2010). Ir pētījumi, kas liecina, ka daļā no vardarbības cietušajiem cilvēkiem uzrāda noturības tendenci, tādējādi norādot uz indivīda pozitīvo spēju pielāgojoties stresa situācijām. (Phasha, 2010; Rutter, 1987, Kelly, 2005).Hipotēze par vardarbības pieredzi, labklājības undzīvesspēka sakarībām neapstiprinājās. Tika atrasta viena saistība par to, ka fiziskajai vardarbībai ir saistība ar ģimenes saticību.

The aim of this study is to evaluate the roll of childhood trauma experience in psychological well-being and resilience, and also major factors that can affect psychological well-being. In this study childhood trauma is reviewed as physical, emotional and sexual abuse towards a child in families. Violence against children is an important issue with the persistent and long-term consequences, which effects one’s psychological well-being in adulthood. Psychological well-being is associated with cognitive stability among abstract things and challenges in person’s life. Psychological well-being is a scientific term for the concept of „happiness”(Yang, &Padmini, 2016). This study presents psychological well-being as a mix of such a components as positive relations with others, autonomy; environmental mastery, purpose in life, personal growth and self-acceptance (Ryff, 1989). One of the main factors that affect well-being is resilience. Resilience is an ability to adjust to one’s the trauma experience and to maintain psychological well-being.(Wingo, Wrenn, Pelletier, Gutman, Bradly&Ressler, 2010). Hypothesis about the relationship between experience of violence, well-being and resilience did not come to be true. A single relationship was found between physical violence and harmony in family.
Traumatic childhood experience and it’s impact on one’s subjective well-being and resilience
Keywords: Psiholoģija; traumatiska bērnības pieredze; psiholoģiska labklājība; dzīvesspēks; childhood trauma experience; psychological well-being