Pašapkalpošanās prasmju apguve 2 – 3 gadīgiem bērniem pirmsskolas izglītības iestādē - Skrebele, Nadežda (Latvijas Universitāte, 2024)
Darba autors: Nadežda Skrebele Kvalifikācijas darba tēma: pašapkalpošanās prasmju apguve 2 – 3 gadīgiem bērniem pirmsskolas izglītības iestādē. Pētījuma mērķis: noteikt pašapkalpošanās prasmju attīstības nosacījumus 2 – 3 gadīgiem bērniem. Pētījuma īss apraksts: Kvalifikācijas darbā teorētiskajā daļā analizēta literatūra un avoti par pašapkalpošanās prasmēm. Tika raksturots jēdziens par pašapkalpošanās prasmēm, aprakstītas pašapkalpošanās prasmju attīstības metodes, tika aprakstīts pašapkalpošanās prasmju rakturojums pirmsskolā. Darba autore veica pētījumu par pašapkalpošanās prasmēm “X” pirmsskolas izglītības iestādē. Kvalifikācijas darba empīriskajā daļā tika izstrādāti pašapkalpošanās prasmju kritēriji un rādītāji. Lai izvērtētu bērnu pašapkalpošanās prasmes tika izvēlētas pētījuma metodes. Pētījuma sākumā tika veikts bērnu pašapkalpošanās prasmju izvērtējums un tika analizēti iegūtie rezultāti. Izstrādātas didaktiskās spēles, dažādas aktivitātes pašapkalpošanās prasmju attīstībai. Veikta pedagoģiskā izmēģinājuma darbība. Pētījuma beigās veikts bērnu pašapkalpošanās prasmju atkārtots izvērtējums. Tika salīdzināti pētījuma sākuma un pētījuma beigu rezultāti. Salīdzinot rezultātus tika izdarīti secinājumi, ka veicot pedagoģisko izmēģinājuma darbību bērnu pašapkalpošanās prasmes uzlabojās. Tika secināts, lai attīstītu pašapkalpošanās prasmes jāizmanto dažādas metodes, gan didaktiskās spēles, gan video rādīšanu, gan jāizmanto dažādi uzdevumi. Kvalifikācijas darba apjoms: 50 lpp, 26 literatūras un informācijas avoti, 6 tabulas, 23 attēli, 2 nodaļas ar apakšnodaļām, secinājumi. Atslēgas vārdi: pašapkalpošanās prasmes, novērošanas metode, pedagoģiskā izmēģinājuma darbība, datu analīze.

Author of the work: Nadezhda Skrebele The topic of the qualification work: learning self – service skills in 2 – 3 year old children preschool educational institutions The purpose of the study: to determine the conditions for the development of self – care skills in 2 – 3 years old children Description of the research: In the theoretical part of the qualification thesis, the literature and sources on self – service skills are analyzed. The concept of self – care skills was described, the methods of developing self – care skills were described, the characterization of self – care skills in preschool was described. The author of the paper conducted a study on self – service skills “X” preschool educational institution. In the empirical part of the qualification work, criteria and indicators of self – service skills were developed. In order to evaluate children’s self – care skills, research methods were chosen. At the beginning of the study, an assessment of children’s self – care skills was carried out and the obtained results were analyzed. Didactic games, various activities for the development of self – care skills have been developed. Pedagogical pilot activity was carried out. At the end of the study, the children’s self – care skills were re – evaluated. The results at the beginning of the study and at the end of the study were compared. Comparing the result, it was concluded that children’s self – care skills improved during the pedagogical pilot activity. It was concluded that in order to develop self – service skills, different methods should be used, both didactic games and video showing, and different tasks should be used. Volume of qualification work: 50 lpp, 26 literature and information sources, 6 tables, 23 pictures, 2 chapters with subsections, conclusions. Key words: self – service skills, observation method, pedagogical pilot activity, data analysis.
Learning self - service skills for 2 – 3 year old children preschool educational institution
Keywords: Izglītības zinātnes; pašapkalpošanās prasmes; novērošanas metode; pedagoģiskā izmēģinājuma darbība; datu analīze