Tiesneša neatkarības apdraudējumi tiesiskā valstī - Mežale, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbā „Tiesneša neatkarības apdraudējumi tiesiskā valstī” autore pētīja tiesiskas valsts jēdziena saturu personas tiesībās uz taisnīgu tiesu normatīvo aktu un ētikas normu ietvarā. Ikvienai personai piemīt tiesības uz taisnīgu tiesu, tomēr arī tiesnesim ir svarīgi saglabāt savu neatkarību un neizjust pārlieku lielu ietekmi un spiedienu no sabiedrības puses. Praktiskajā daļā tika pētīti faktori un prakse Latvijā, kas var ietekmēt tiesneša neatkarību no sabiedrības puses. Tika noskaidrota šī jautājuma nozīme un aktualitāte. Autore darba ietvaros ir pētījusi arī ārvalstu tiesību aktos regulējumu, kas attiecas gan uz tiesisku valsti, gan vārda brīvību, gan arī tiesneša neatkarību kopsakarā ar sabiedrības uzticību un ietekmi uz tiesām. Autoresprāt, tiesneša neatkarības garantiju saturs un regulējums Latvijā ir iedarbīgs, tomēr lielākoties tas ir atkarīgs arī no citiem faktoriem, kā, piemēram, sabiedrības izglītības līmenis, iesaistīto lietas dalībnieku statuss, masu saziņas līdzekļos publicētās ziņas un paustie sabiedrības komentāri par izskatāmo lietu vai tiesas pieņemto nolēmumu. Līdz ar to ir secināms, ka, lai tiesnesis justos iekšēji neatkarīgs, galvenokārt viņam ir jābūt pārliecinātam gan par sevi, gan par savām spējām. Brīdī, kad tiesnesis stājas amatā, tas apņemas savu darbu veikt pilnvērtīgi, bez jebkādas ārējās ietekmes. Būt iekšēji neatkarīgam – tas ir tiesneša pienākums.

In master’s thesis “Thearts to the independence of a judge in a legal state” author studied content of a legal state concept in the right of a person to a fair trial within the framework of laws and regulations and ethical norms. Every person has the right to a fair trial, but it is also important for the judge to maintain his independence and not to feel too much influence and pressure from society. The practical part consists of studies about factors and practices in Latvia, which may affect the independence of the judge from the public. The importance and relevance of this issue was clarified. In the framework of its work, the author has also studied legislation in foreign law dealing with the legal state and the freedom of expression and the independence of the judge in the context of public trust and the influence on the courts. The author of thesis has come to a conclusion, that content and regulation of the guarantees of independence of judges in Latvia is effective, however, for the most part it depends, on other factors, such as the level of education of the public, the status of the parties involved, the information published in the mass media and the comments made by the public regarding the case pending or the decision taken by the court. Consequently, it must be concluded that, for the judge to feel internally independent, above all he must be assured both of himself and of his abilities. At the time the judge takes his function, it undertakes to carry out its work fully, without any external influence. It is the responsibility of the judge - to be internally independent.
Thearts to the independence of a judge in a legal state
Keywords: Juridiskā zinātne; tiesiska valsts; tiesneša neatkarība; taisnīga tiesa; pamattiesības; vārda brīvība