Devona Amatas svītas nogulumi Siguldas-Nurmižu apkārtnē - Vigdorčiks, Aleksis (Latvijas Universitāte, 2011)
Darbā ir raksturoti Amatas svītas nogulumi, kā arī interpretēti to veidošanās apstākļi. Darba gaitā tika veikti lauka darbi Siguldas–Nurmižu apkaimē, kur tika dokumentēti trīs atsegumi. Katram atsegumam sastādīts ģeoloģiskais griezums, mērīti paleostraumju virzieni un noņemti 25 paraugi granulometriskās analīzes veikšanai. Analīze veikta Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Iežu pētījumu laboratorijā. Griezumi katram atsegumam tika zīmēti programmā CorelDraw, kurā tie tika savietoti kopā ar bildēm, kas bija uzņemtas lauka darbu veikšanas gaitā. Tika noskaidrots, ka Amatas svītas nogulumi pētījumu reģionā ir radušies estuāros ar plūdmaiņu ietekmi. Estuāru vidē sēkļu fācija mijās ar fluviālo kanālu fāciju. Atslēgvārdi: Estuārs, transgresija, smilšakmeņi; plūdmaiņas, sēkļi, fluviālie kanāli

Bachelor’s thesis examines siliciclastic deposits of the Amata formation and their origin. To study this problem the field works were conducted in the Gauja National park, in vicinity of Sigulda-Nurmiži. Three outcroops were documented and 25 samples taken for grain-size analysis, and directions of palaeocurrents were determined by measuring cross-strata dip. Laboratory work was done in the Laboratory for Rocks Research, Faculty of Geography and Earth Sciences, University of Latvia. It was concluded that studied deposits have accumulated in tide dominated estuaries. In estuary environment bar deposits overlap with fluvial channel deposits. Keywords: Estuary, transgression, sandstones, tides, bars, fluvial channels
Deposits of the Devonian Amata Formation in vicinity of Sigulda-Nurmiži
Keywords: Ģeoloģija