Poliprenolu ietekme uz trenētu florbolistu amatieru fizioloģiskajiem un bioķīmiskajiem parametriem - Plakane, Laila (Latvijas Universitāte, 2017)
Ievads. Poliprenoliem ir pierādīta spēja palielināt muskuļu spēku un izturību statīnu ierosinātas miopātijas gadījumā, tomēr trūkst pētījumu par iespējamo ietekmi uz sportistu fiziskām spējām. Sportā uztura bagātinātāji tiek izmantoti ļoti bieži, arī komandu sporta veidos, piemēram, florbolā. Lai gan florbols pasaulē zināms jau vairāk kā 30 gadus, trūkst pētījumu, kuros tiktu izvērtētas florbolistu fizioloģiskās īpašības, salīdzinot ar citiem komandu sporta veidu pārstāvjiem. Pētījuma mērķis. Izvērtēt florbolistu adaptāciju akūtai anaerobai un aerobai slodzei, un izvērtēt poliprenolu ietekmi uz amatieru florbolistu fizioloģiskajiem un bioķīmiskajiem parametriem. Materiāli un metodes. Pētījumā tika iesaistīti 30 florbolisti, no kuriem 16 lietoja produktu SuperCell®HEPA un 14 nelietoja neko, un visi dalībnieki veica taisno vertikālo pretkustības lēciena testu ar rokām sānos, Vīngeitas 30 sekunžu anaerobās jaudas testu, maksimālas pieaugošas kāpņveida slodzes veloergometrijas testu un nodeva asins analīzes. Rezultāti. Florbolisti uzrādīja labus anaerobās jaudas izturības rezultātus (MPow 639±53W), bet lēciena testa rezultāti ir viduvēji (46cm). Florbolistiem VO2peak grupā ir 43,0±5,4 ml/min/kg. Poliprenolu lietošana palielināja veloergometrijas testa slodzes ilgumu par 1min, O2/HR par 5,4%, bet lēciena augstums un anaerobās jaudas izturība starp grupām nemainījās. Secinājumi. Florbolistiem ir labi attīstīta anaerobās jaudas izturība, bet nepietiekama aerobā kapacitāte, salīdzinot ar citu komandu sporta veidu pārstāvjiem. Poliprenolu lietošana neietekmē muskuļu eksplozivitāti un anaerobās jaudas izturību, bet uzlabo skābekļa uzņemšanas efektivitāti un aerobo kapacitāti. Atslēgas vārdi: Poliprenoli, florbols, aerobās spējas, anaerobās jaudas izturība, muskuļu eksplozīvais spēks.

Author: Laila Plakane Supervisor: Dr.hab.biol. prof. Ruta Muceniece Introduction. Polyprenols had protected muscles from statin-induced muscle damage in rats by improving muscle strength and power. However, there is lack of information about possible effect on athlete performance. In sports food supplement use is very common, also in floorball. Although floorball exists for more than 30 years, there is no information about physiological characteristics of floorball players in comparison with other team sportsmen. The purpose of the study. To evaluate adaptation to acute aerobic and anaerobic test loads and to determine possible polyprenol effects on physiological and biochemical parameters of well-trained amateur floorball players. Materials and methods. 30 male floorball players participated in this study, 16 of them were taking SuperCell®HEPA and 14 did not. All participants did countermovement jump test, Wingate anaerobic test, exhaustive incremental cycling test in the beginning and end of the study, blood samples were taken as well. Results. Floorball players showed good anaerobic power results in Wingate test (MPow 639±53W), but vertical jump test results were middling (46cm). VO2peak of floorball players is 43,0±5,4 ml/min/kg. Polyprenols increased time of incremental cycling by 1min, O2/HR by 5,4%, but did not have effect on vertical jump and Wingate test results. Conclusions. Floorball players have well trained anaerobic power but insufficient aerobic capacity in comparison with other team sport athletes. Polyprenols have no effect on muscle explosivity and anaerobic power, while they increase oxygen uptake efficiency and aerobic capacity. Keywords: Polyprenols, floorball, aerobic capacity, anaerobic power, muscle explosivity.
Influence of polyprenols on physiological and biochemical parameters on well-trained amateur floorball players
Keywords: Medicīna; Poliprenoli; florbols; aerobās spējas; anaerobās jaudas izturība; muskuļu eksplozīvais spēks