Analītiskās pieejas izveide bioloģiski aktīvu polifenolu raksturošanai lignocelulozes biomasā - Lauberte, Līga (Latvijas Universitāte, 2021)
Darbā ir izveidota analītiskā pieeja polifenolu savienojumu kvalitatīvai un kvantitatīvai analīzei alkšņu mizās un kviešu salmos. Izmantojot hromatogrāfiskās un spektrofotometriskās metodes veikta diarilheptanoīdu un flavonoīdu-lignīna kompleksu identifikācija un puskvantitatīva noteikšana, dominējošo savienojumu (oregonīna, tricīna-lignīna oligomēru) kvantificēšana. Orientējoties uz bioloģisko aktivitāti veikta attīrīšana, iegūstot tos ar augstu hromatogrāfisko tīrību (≥ 90%, LC-MS). Tie raksturoti kā laboratorijas references materiāli. Kviešu salmu ekstraktu bioloģiskā aktivitāte raksturota ar antioksidanto aktivitāti, bet oregonīnam pierādīta inovatīva labvēlīga ietekme uz reproduktīvo sistēmu. POLIFENOLI, DIARILHEPTANOĪDI, TRICĪNA-LIGNĪNI, IDENTIFIKĀCIJA, KVANTIFICĒŠANA, BIOLOĢISKĀ AKTIVITĀTE, MIZAS, SALMI.

An analytical approach for the qualitative and quantitative analysis of polyphenols in alder bark and wheat straw was developed. The chromatographic and spectrophotometric methods were applied for identification and semi quantification of diarylheptanoids and flavonoid-lignins and for quantification of dominant compounds (oregonin, tricin-lignin oligomers). Biological activity guided purification of them was performed, they were obtained with high chromatographic purity (≥ 90%, LC-MS). They were characterized as laboratory reference materials. The biological activity of wheat straw extracts was characterized by antioxidant activity and an innovative beneficial effect of purified oregonin on the reproductive system was demonstrated. POLYPHENOLS, DIARYLHEPTANOIDS, TRICIN-LIGNINS, IDENTIFICATION, QUANTIFICATION BIOLOGICAL ACTIVITY, BARK, STRAW.
Promocijas darbs
Keywords: Ķīmija; Analītiskā ķīmija; Analytical chemistry