Intuitīvas ēšanas, ķermeņa masas indeksa un ēšanas pārliecību saistība gados jaunākām un vecākām sievietēm. - Vilciņa, Sabīne (Latvijas Universitāte, 2016)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot sakarības starp intuitīvu ēšanu, ĶMI un ēšanas pārliecībām sieviešu izlasē (N=514) un noskaidrot, vai pastāv atšķirības starp gados jaunākām (18-40) sievietēm (n=259) un gados vecākām (41-69) sievietēm (n=255). Pētījumā tika izmantotas intuitīvas ēšanas skala - 2 un ēšanas pārliecību aptauja. Rezultāti norāda, ka gados vecākas sievietes uzrāda statistiski nozīmīgi zemākus rezultātus intuitīvas ēšanas dimensijā „beznosacījumu atļaujā ēst “, statistiski nozīmīgi augstākus rezultātus ēšanas pārliecību dimensijās „ēšanas ierobežošanā starp ēdienreizēm“, „ēšanas ierobežošanā sociālās situācijās“, un „porciju izmēra ierobežošanā“, un zemākus rezultātus sevis apbalvošanā ar ēdienu un atļauju ēst automātiski. Intuitīvu ēšanu negatīvi paredz „porciju izmēra ierobežošana“, un „ēdiena neizniekošana“ un pozitīvi paredz „ēdiena lēna sakošļāšana“ un „ēdiens kā apbalvojums/svētki“. ĶMI pozitīvi paredz „porciju izmēra ierobežošana“ un „ēšanas ierobežošana starp ēdienreizēm“ un negatīvi paredz „ēdiens kā apbalvojums/svētki“. No pētījuma rezultātiem var secināt, ka gados vecākām sievietēm ir lielāka tendence neļaut sev ēst, kad tiek izjusts izsalkums un vairāk piekrist tām ēšanas pārliecībām, kas saistītas ar ēšanas ierobežošanu, savukārt, ēšanas ierobežošanas pārliecības ir pozitīvi saistītas ar lielāku ķermeņa masu.

The aim of this study was to determine the relationship between intuitive eating, body mass index and eating beliefs in women (N=514), as well as to determine whether there are differences between younger (18-40) women (n=259) and older (41-69) women (n=255). In this study 514 women participated. Results show that older women show lower results in intuitive eating dimension „unconditional permission to eat based on hunger cues“ and significantly higher results in eating beliefs dimensions: "Restriction of eating between meals" ,“eating restriction on social situations" and "portion size limitation" as well as lower results on permission to award oneself with food and lower permission to eat automatically. Intuitive eating is adversely predicted by "portion size restriction" and "food wasting" and positively predicted by “slower chewing” and "food as a reward /celebration“. BMI was positively predicted by "portion size restriction" and "limiting eating between meals" and negatively predicted by „food as a reward /celebration". From the results of the study it can be concluded that older women are more likely to restrict eating when hungry and they are more prone to accept eating beliefs associated with eating restriction, which in turn, is associated with increased body weight.
Intuitive eating, body mass index and eating beliefs relationships between younger and older women
Keywords: Psiholoģija; intuitīva ēšana; ķermeņa masas indeks; ēšanas pārliecības; intuitive eating; body mass index