Projekts: Specializētā olīveļļas vairumtirdzniecības uzņēmuma izveide - Voitenko, Dainis (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbā “Projekts: Specializētā olīveļļas vairumtirdzniecības uzņēmuma izveide” ir izstrādāts biznesa plāns jauna specializēta vairumtirdzniecības uzņēmuma dibināšanai. Projekta ideja ir nodibināt uzņēmumu, izveidojot jaunu zīmolu SIA “Olive Gold”, kura saimnieciskā darbība balstīsies uz ekoloģiski tīrās un cilvēka organismam veselīgās olīveļļas vairumtirdzniecību. Ideja veidot šādu uzņēmumu radās, jo, neskatoties uz to, ka mūsdienu cilvēka uzturu lielā mērā raksturo pārmērīga kaloriju uzņemšana, vitamīnu, minerālvielu un šķiedrvielu trūkums, kā arī uzturvielu disbalanss, kļūst arvien vairāk tādu cilvēku, kas vēlas dzīvot veselīgi un uzturā lietot vērtīgus un dabīgus produktus, tādējādi esot droši, ka maltīte būs veselīga. SIA “Olive Gold” Latvijas Republikas Komercreģistrā tiks ierakstīta 2016.gada 10. jūnijā. Uzņēmuma juridiskā un faktiskā adrese būs Rīgas ielā 7, Olainē, Olaines novadā, LV-2114. Uzņēmuma aktīvu saimniecisko darbību ir plānots uzsākt ar 2016.gada 1.septembri. Uzņēmuma pamatkapitāls sastādīs EUR 90 000,00 (deviņdesmit tūkstoši euro), tas tiks sadalīts 100 kapitāla daļās, kur katra kapitāla daļa būs ekvivalenta EUR 900,00. SIA “Olive Gold” būs trīs dibinātāji, kuriem piederēs 51 %, 19 % un 30 % kapitāla daļu, attiecīgi EUR 45 900,00, EUR 17 100,00, un EUR 27 000,00 vērtībā. Uzņēmuma SIA “Olive Gold” pamatdarbība būs balstīta uz specializētās olīveļļas vairumtirdzniecību. Uzņēmums piedāvās sekojošu olīveļļas produkcijas klāstu: Visaugstākās kvalitātes jeb extra virgin eļļa; Augstas kvalitātes jeb virgin eļļa; 100 % tīra jeb olive eļļa. Uzņēmums piedāvās saviem gala patērētājiem iegādāties stikla pudelēs iepildītu olīveļļu trīs dažādos tilpumos, – 0,5 litri, 0,7 litri un 1 litra tilpumos. Ar laiku uzņēmums plāno paplašināt un diversificēt savu saimniecisko darbību arī ar citām eļļām, tādām kā: avokado, ķirbju, mandeļu, valriekstu. Uzņēmuma dibinātāja rīcībā esošais angārs ar zemes gabalu pilnībā tiks ieskaitīti uzņēmuma pamatkapitālā kā mantiskais ieguldījums. Angāra un zemes vērtība sastāda aptuveni EUR 35 000,00. Angāra ārpusē un iekšpusē būs nepieciešams veikt remontu. Tā iekšpusē tiks izveidotas biroja telpas. Remontdarbu veikšanai izmantos būvniecības uzņēmuma pakalpojumus, kuru izmaksas sastādīs aptuveni EUR 15 000,00. Uzņēmumam, veiksmīgas darbības nodrošināšanai, būs nepieciešams iegādāties 9 pamatlīdzekļus ar kopējo vērtību EUR 33 383,21 ieskaitot PVN un 10 mazvērtīgā inventāra un kancelejas preču priekšmetus ar kopējo vērtību EUR 980,10 ieskaitot PVN. Visi iegādātie pamatlīdzekļi un mazvērtīgais inventārs atradīsies SIA “Olive Gold” īpašumā. Uzņēmuma darbības nodrošināšanai, svarīgu lomu spēlēs darbaspēka resursi. Uzņēmumā SIA “Olive Gold” ar 2016.gada 1.septembri savu darbību uzsāks 7 darbinieku komanda.

The Master thesis "Project: Establishment of a specialized olive oil wholesale company" entails the business plan for establishing of a new specialized wholesale company. Idea of the project is to set up a company, creating a new brand "Olive Gold" Ltd, whose commercial activities will be based on wholesale of ecologically clean olive oil, which is healthy for the human body. The idea to create such a company arose because, despite the fact that the modern human diet is largely characterized by the excessive intake of calories, shortage of vitamins, minerals and fibre, as well as nutritional imbalance, more and more people want to live healthy and eat nutritious and natural products, thus being assured that the meal will be healthy. "Olive Gold" Ltd will be registered in Commercial Register of Latvian Republic on 10th June 2016. The company's legal and actual address will be Rīgas iela 7, Olaine, Olaine district, LV-2114. The company's commercial activity is planned to begin on September 1st, 2016. The company's current assets will total EUR 90 000.00 (ninety thousand euros), it will be split into 100 shares, each share the equivalent of EUR 900.00. "Olive Gold" Ltd will have three founders, who will own 51%, 19% and 30% of the shares, respectively EUR 45 900.00, EUR 17 100.00 and EUR 27 000.00 in value. "Olive Gold" Ltd core business activity will be based on the specialized wholesale of olive oil. The company will offer the following range of olive oil products: Highest quality or extra virgin oil; High quality or virgin oil; 100% clean or olive oil. The company will offer its end customers to buy glass-bottled olive oil in three different volumes - 0.5 litres, 0.7 litres and 1 litre. With time, the company plans to expand and diversify its commercial activities with other oils, such as: avocado, pumpkin, almond and walnut. Hangar with a plot of land at the disposal of company founder will be fully credited to the current assets of the enterprise as material investment. Hangar and land value accounts for about EUR 35 000.00. The hangar is in need of repairs on both the exterior and interior. Office space will be set up in interior. Construction company's services will be used for repair work, the cost of which accounts for about EUR 15 000.00. In order for the company to operate successfully, it is required to purchase nine fixed assets with a total value of EUR 33 383.21, including VAT, and 10 low-value and stationery items with a total value of EUR 980.10 including VAT. All acquired fixed assets and low-value items will be property of "Olive Gold" Ltd. Human resources will play an important role of the enterprise. By September 1st, 2016, a team of seven employees will start its operations in company "Olive Gold" Ltd.
Project: Establishment of a specialized olive oil wholesale company
Keywords: Finanses un kredīts; uzņēmums; olīveļļa; specializēts olīveļļas uzņēmums; vairumtirdzniecības nozare