Vokāļu kontrakcija latviešu valodā: saistītās runas analīze - Miķelsone, Paula (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā “Vokāļu kontrakcija latviešu valodā: saistītās runas analīze” eksperimentāli pētīta vokāļu saplūšana runas plūsmā. Kontrakcija ir fonētiski fonoloģisks process, kurā mainās zilbju struktūra un skaits vārda izrunā. Līdz šim latviešu valodas vokāļu kontrakcija vairāk aplūkota dialektos, bet minimāli pētīta standartvalodas lietotāju runā. Darba mērķis ir analizēt pozicionālās pārmaiņas vārdu izrunā, kuros var notikt zilbju saplūšana vokāļu kontrakcijas ietekmē, novērot kontrahēšanās tendences priedēkļa un saknes sadurā. Eksperimentāli aplūkots un aprakstīts autores ierakstīts audio materiālu vākums un skaņu ieraksti, kas pieejami latviešu runas korpusos. Secināts, ka arī izplatītākajās formās vokāļu kontrakcija runas plūsmā ir fakultatīva. Tās realizāciju ietekmē ekstralingvistiskie un leksiskie faktori. Runas plūsmā vērojams gan komponentu iespraudums, gan zudums, novēršot vokāļu kontrahēšanās iespēju.

The bachelor’s thesis “Vowel Contraction in Latvian: Connected Speech Analysis” examines the merging of vowels in spoken Latvian. Contraction is a phonetic-phonological process that alters the syllable structure and count within a word. While contraction has been studied in Latvian sub-dialects, there is limited research on its presence in standard spoken Latvian. This study analyzes positional vowel changes where contraction may lead to syllable merging, focusing on the prefix–root boundary. The material includes voice recordings made by the author and data from Latvian speech corpora. The findings show that vowel contraction is optional, even in frequently used word forms. Its realization is influenced by extralinguistic and lexical factors. In natural speech, both phoneme insertion and deletion are observed to prevent vowel contraction.
Vowel Contraction in Latvian: connected speech analysis
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; vokāļu kontrakcija; sinerēze; pozicionālās vokālisma pārmaiņas; zilbju robeža; fonētika