Izelpas gaisa sastāva novērtējums pacientiem ar plaušu slimībām - Logina, Liene (Latvijas Universitāte, 2012)
Izelpas testi ir neinvazīva metode, kas pieejama klīniskās diagnozes uzstādīšanai, slimības stadijas monitorēšanai. Izelpas analīze sniedz informāciju par vielām, kas tiek noteiktas izelpas gaisā. Šīs vielas var izmantot kā marķierus dažādu plaušu slimību diagnosticēšanai. Mūsu pētījuma mērķis bija novērtēt izelpas gaisa parauga sastāvu plaušu iekaisuma (pneimonijas un hroniskas obstruktīvas plaušu slimības) un vēža gadījumā, kā arī kontroles grupā. Pavisam pētījumā tika iesaistīta 71 persona. Mērķa realizācijai konstruējām īpašu filtru – maisu sistēmu izelpas gaisa savākšanai un tālāku tā analīzi veicām, izmantojot gāzu hromatogrāfijas / masspektrometrijas metodi ar termodesorbcijas sistēmu. Pētījums tika izstrādāts LU Medicīnas fakultātē un Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā. Darba rezultātā parādījām, ka ar mūsu izstrādāto filtru – maisu sistēmu iespējams savākt adekvātu gaisa paraugu, ko tālāk hromatogrāfiski analizēt. Izelpas gaisā noteicām divdesmit vielas, kas bija atrodamas visu pētījuma grupu izelpas paraugos. Izelpas gaisā tika atrastas tādas vielu grupas kā spirti, ogļūdeņraži, lipīdu peroksidācijas produkti un cigarešu dūmu komponenti un to atvasinājumi. Spirti izelpas gaisā bija vislielākajā koncentrācijā. Pētījuma rezultātos iegūtie dati pierāda, ka vislielākā koncentrācija izelpas gaisā ir etanolam, bet vismazākā- dekānam. ATSLĒGVĀRDI: plaušu slimības, gāzu hromatogrāfs, izelpas gaiss, gaistoši organiski savienojumi

Exhalation test is a non - invasive method for clinical diagnosis and monitoring of the stage of the disease. The analysis of exhalation provides information about substances found in the airflow. These substances can be used as markers in diagnosis of various pulmonary diseases. The goal of our survey was to evaluate the contents of air sample in case of inflammation of lungs (pneumonia and chronic obstructive pulmonary disease), cancer as well as control group. 71 person participated in this study. For this purpose we made a special filter - bag system to gather the air and further analysis was made using gas chromatography - masspectrometry together with thermodesorption system. This research was carried out in University of Latvia, Faculty of Medicine and Pauls Stradins Clinical University hospital. The results showed that using our filter - bag system it is possible to gather pure enough sample of exhaled air, which is further analysed using chromatography method. In the exhaled air we identified 20 substances that were found in all the samples. It was possible to identify substances from various groups, such as alcohols, hydrocarbons, products of lipid peroxidation and components of cigarette smoke as well as their derivatives. Alcohols were found to be the most concetrated in the exhaled air. Results demonstrate that the most concentrated was ethanol but least - dekan. KEYWORDS: pulmonary diseases, gas chromatography, exhaled air, volatile organic compounds
Evalution of the contens of exhaled air from patients with pulmonary diseases
Keywords: Farmācija