Ārstnieciskās palīdzības iespējas senajā Rīgā - Žuks, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2020)
Cilvēces vēsturiskajā pieredzē ir uzkrātas neskaitāmas vērtīgas atziņas, taču tas nenozīmē, ka Latvijas medicīnas vēstures jomā pētījuma iespējas ir izsmeltas. Tāpēc par maģistra darba pētījuma mērķi izvirzīts: izpētīt ārstnieciskās palīdzības iespējas senajā Rīgā un izvērtēt to vēsturisko liecību nozīmi mūsdienās, kā arī turpināt citu zinātnieku (Vīksna, 2016; Šterne, 1997; Melne, 2004; Derums, 1988 u.c.) aizsāktos pētījumus par senākās Rīgas ārstniecības iestādes Svētā Jura hospitāļa veidošanās procesu, atrašanās vietām un darbības attīstību. Šajā darbā autors koncentrēti strukturējis informāciju par pirmās Rīgas ārstniecības iestādes atrašanās vietas dinamiku un ārstnieciskās palīdzības sniegšanas raksturu tajā. Teorētiskajā pētījuma daļā izklāstīts arī dažu, līdz šim vēl neatklātu, vēsturisku liecību saturs. Pētījuma praktiskā daļa sniedz ieskatu par to, kā mūsdienu medicīnas speciālisti un studējošie izprot vēstures faktus un parādības, kā saskata to nozīmi mūsdienu medicīnas attīstībai. Dominējošās pētījuma metodes ir zinātnisko atklājumu par Svētā Jura hospitāļa rašanos, pastāvēšanu un darbību analīze un datu strukturēšana, jaunu vēsturisku dokumentu atklāšana un analīze. Rakstiskas aptaujas datu par mūsdienu cilvēku vēstures faktu izpratni analītiski izvērtējošs apraksts. Autors uzskata, ka svarīgi ir turpināt pētījumus arī par jau izzinātām tēmām medicīnas vēsturē, piemēram, par senāko medicīnas iestādi Rīgā Svētā Jura hospitāļa tapšanas un attīstības tendencēm, jo, kā izrādās, vienmēr ir iespējams atrast vēl nezināmus faktus..

Numerous valuable insights have been accumulated in the historical experience of mankind, but this does not mean that the possibilities of research in the field of Latvian medical history have been exhausted. Therefore, the aim of the master's thesis research is: to study the possibilities of medical care in ancient Riga and evaluate the significance of their historical evidence today, as well as to continue research on other ancient Riga (Vīksna, 2016; Šterne, 1997; Melne, 2004; Derums, 1988, etc.) the process of formation, locations and development of the activities of the St. George's Hospital of the medical institution. In this work, the author has concentrated the information about the dynamics of the location of the first Riga medical treatment institution and the nature of providing medical assistance in it. The theoretical part of the study also presents the content of some hitherto undiscovered historical evidence. The practical part of the study provides an insight into how modern medical professionals and students understand historical facts and phenomena, how they see their significance for the development of modern medicine. The predominant research methods are the analysis and scientific structuring of scientific discoveries about the origin, existence and operation of St. George's Hospital, and the discovery and analysis of new historical documents. Analytical description of the data of a written survey on the understanding of the facts of modern human history. The author believes that it is important to continue research on already known topics in the history of medicine, such as the oldest medical institution in Riga, the tendencies of creation and development of St. George's Hospital, because, as it turns out, it is always possible to find unknown facts. Keywords: hospital; medical history; Factors of operation and development of St. George's Hospital; ancient healing methods; ancient Riga.
The possibilities of medical care in ancient Riga
Keywords: Farmācija; hospitālis; medicīnas vēsture; Svētā Jura hospitāļa darbības un attīstības faktori; senās ārstniecības metodes; ārstēšanas pirmsākumi